Будівельний конфлікт у стилі 90-х. Під вікнами мера Львова підприємець самовільно збудував міні-готель і броварню

Катерина Поліщук  |  Середа, 7 серпня 2013, 13:09
Дим з підвалу, міліція, надзвичайники, газовики, будівельники і «качки» в спортивках - саме так виглядає будівництво нового ресторану «Королівська пивоварня». За кілька метрів від міської ратуші, у самому серці зони ЮНЕСКО, підприємець захопив внутрішній дворик між будинками, викопав під ним приміщення, а тепер взявся за підвали. Міська влада розводить руками - важелів впливу на забудовника немає. Мешканців будинку № 16 на Площі Ринок, які намагались відвоювати своє майно, викурили з підвалів газом!
Будівельний конфлікт у стилі 90-х. Під вікнами мера Львова підприємець самовільно збудував міні-готель і броварню

Замість ремонту квартири збудував будинок і броварню

Ще торік громадські діячі Львова, які займаються пам’яткоохоронною діяльністю, били на сполох:  на вул. Староєврейській, 9 замість того, щоб відремонтувати будинок – звели новий. Начальник Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко відразу заявила - всі погодження забудовник отримав в Києві і зупинити його місто не має повноважень. 

Не допоміг і тодішній міністр культури Михайло Кулиняк, який під час візиту до Львова торік у квітні пообіцяв розглянути проблему забудови на вул. Староєврейській, 9. Виявляється, Міністерство давало погодження реконструкції і перебудови, однак  лише однієї квартири, а не цілого будинку! Поки «нагорі» вирішували, хто ж дозволив будівництво, забудовник вже завершив будинок і почав вкопуватись углиб подвір’я між новобудовою та будинками № 14, 15, 16  на площі Ринок. Протягом минулого року звідти без жодних досліджень археологів, погодження мешканців довколишніх будинків та міської влади підприємець вивіз десятки тонн землі. Не зупинило забудовника ні кримінальне провадження, яке відкрила прокуратура м. Львова, ні судове рішення про демонтаж металевої конструкції у дворику, ні вчорашнє розпорядження Управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА, про негайне припинення робіт, яке на місці вручили юристу забудовника.

Цікаво, що де-юре будинок належить ОСББ «Староєврейська, 9», а де-факто там немає жодного мешканця. Будинок планують перетворити на мініготель. Фактичним власником будови і броварні є відомий львівський підприємець Григорій Козловський. Бізнесмен явно не страждає скромністю, адже на перилах балконів будинку викувані його ініціали - «ГК».

У львівських бізнесових колах він відомий своїм «чітким фінансовим підходом» до вирішення будь-якої проблеми. Григорій Козловський володіє готельно-ресторанним комплексом «Святослав» у Винниках під  Львовом. Колись був близький до Партії регіонів, пізніше безуспішно балотувався до Львівської міськради від партії «Пора». Також працював комерційним директором на Львівській тютюновій фабриці, яка сьогодні є банкрутом.

Глибоке захоплення: як не куплю, то підкопаюсь…

На новий рівень проблема вийшла, коли  виявилось, що новостворене підземелля у дворику, де підприємець вирішив збудувати броварню, недостатньо велике. Тож тепер він  взявся за підвали сусідніх будинків. «Нам запропонували викупити підвали, але згоди чекали недовго. Практично відразу почали виносити звідти наші речі і землю. Зламали сходи в підвал, щоб ми не спускались. Залякували», - каже пані Оксана, мешканка будинку Площа Ринок, 18.

Вона боїться називати своє прізвище. Каже, що гроші за підвал взяла, але тільки тому, що просто було страшно не взяти. «Вони кілька раз влаштовували пожежу в підвалі нашого і сусіднього будинку. Влада ніяк не реагує на наші звернення і скарги. Підвали все-одно забрали б…» - впевнена пані Оксана. Щоправда, не всі мешканці погоджувались на таку пропозицію: зокрема, й мешканці будинку № 16 на площі Ринок,  до підвалу якого власне і задумувався вхід з новозбудованої пивоварні у дворику та, пізніше, до решти підвалів під будинками 17 і 18. Не довго думаючи, будівельники пробили фундамент будинку (!) і зробили собі вхід у підземелля.

Людей викурювали газом. Надзвичайники і СЕС - нічого не знайшли

Власне, під час пробивання стіни між мешканцями і будівельниками вчора, 6 серпня, виникла сутичка. На місце прибув наряд міліції, депутати міської та обласної рад, журналісти. Щоб розігнати натовп хтось запустив газ. На місце відразу прибула газова служба та надзвичайники. Попри, те, що людям практично не було чим дихати від їдкої речовини, надзвичайники «нічого не виявили». Менш ніж за годину після обстеження начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев повідомив, що до них уже надійшла інформація з самепідемстанції: «Вони обстежили місце, взяли проби, небезпечних речовин не виявили». Цікаво, що під час обстеження будинку мешканців не евакуювали, а лише обмежили вхід, а працівників санепідемстанції взагалі ніхто не бачив.

У всьому винні мешканці?!

Юрист забудовника, який оперативно прибув на місце події, теж виявив неабияку винахідливість. Він заявив, що це не будівельники пробили стіну в підвалі, а мешканці пробивались в броварню! «Таке твердження абсолютно позбавлене логіки, оскільки пошкодження фундаменту відіб’ється на всьому будинку. І наша домівка може просто зруйнуватись!» - каже пан Володимир, мешканець однієї з квартир будинку № 16. Підтверджує це і Лілія Онищенко, начальник Управління охорони історичного середовища міськради: «Проблема не лише в тому, що було пробито діру в межовому мурі. Будинок зовні має контрфорс — конструкцію, що підпирає стіну. Вона встановлювалась в середньовіччі у тих випадках, коли будинок надбудовувався, прибудовувався щоб укріпити цю стіну. Це означає, що стіна і так є в поганому стані, зараз контрфорс висить у повітрі, а не на фундаменті. Це може бути дуже небезпечно, якщо терміново не вжити заходів, можуть піти тріщини!»


Ближче до вечора  діру закрили металевим каркасом та дошками, а накачані молодики у спортивках більше не впускали  нікого у двір. Будівельники спокійно  продовжили будівництво «Королівської пивоварні».

 

 

 

comments powered by HyperComments