Квартирне питання. Майже чверть мешканців Львівщини потребують покращення житлових умов

Юлія Миколишин  |  Четвер, 1 серпня 2013, 15:06
Львів'янам бракує житлової площі – тільки в офіційній черзі нині зареєстровано понад 65 тисяч осіб. Цьогоріч вона має посунутися на 300 позицій. Саме стільки квартир планують придбати люди, завдяки участі у 5 обласних програмах «Доступне житло». Для компенсації іпотечних ставок Львівщина цьогоріч отримає з держбюджету мізерну суму - трохи більше 100 тисяч гривень. Минулого року пільговими кредитами на придбання житла скористалося 76 людей.
Квартирне питання. Майже чверть мешканців Львівщини потребують покращення житлових умов

Реєструються в офіційній черзі на житло переважно ті, що мають бодай якісь шанси отримати пільгові кредити та сплачувати їх.  «Черга в нас рухається дуже слабо. В рік ми по аналітиці 2-3 % черговиків можемо задовольнити. Якщо це розкласти по роках, то людина не доживе,  якщо сьогодні стане до тої черги», - заявив під час нинішньої прес-конференції  начальник управління архітектури і містобудування Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА)  Володимир Лаврін.

В області сьогодні діє п’ять державних програм, за якими люди можуть взяти кредити для придбання житла. Одна з більш прийнятних  діє з липня минулого року: коли банки дають кредити під 16% річних, пільговикам залишається сплатити лише 3%, решту позики бере на себе держава. Однак отримати таку іпотеку не так просто.

 Торік такі кредити змогли отримати 76 людей  з півтори тисячі охочих. Цього року за дотаційними програмами 300 людей в області матимуть змогу покращити житлові умови. Отримати ж соціальне житло зможуть лише пільговики. В області таке право мають  хіба чорнобильці: 924 сім’ї ліквідаторів перебувають на квартирному обліку.

«В минулому році з державного бюджету було виділено 3 млн. 700 тис., за ці гроші ми змогли купити 16 квартир. Оскільки всі три категорії мають першочергове право на забезпечення житлом, список формувався по даті постановки на чергу. Чотирнадцять  із загального обласного списку вибрано.  Орієнтовно це люди, які стоять в нас із серпня 1990 року», - пояснює заступник директора департаменту соцзахисту населення ЛОДА Оксана Яковець.

А загалом цього року через здороження  його вартості планують купити менше житла - 12 квартир для чорнобильців і 16 - для сімей із статусом інвалідів війни. 

 

comments powered by HyperComments