Культовий польський митець демонструє своє внутрішнє, індивідуальне і візуальне: виставка Анджея Струмілло

Оля Юречко  |  Середа, 31 липня 2013, 16:17
Різнопланову і багатожанрову виставку культового польського митця мають змогу побачити львів'яни і гості міста цього місяця: у Палаці мистецтв відкрилася виставка робіт Анджея Струмілло. Митець демонструє своє бачення світу через малюнок і графіку, фотографію та ілюстрацію, щоденник формату А4.
Культовий польський митець демонструє своє внутрішнє, індивідуальне і візуальне: виставка Анджея Струмілло

Кожен його твір змушує задуматися над його власним символічним кодом, над фантасмагоричною ідеєю, загадкою автора. Твори митця – це гра з глядачем, загадка, яка, одначе, дозоляє створювати свою власну відгадку, а отже, творити щось нове, хай навіть на рівні підсвідомості.  

Анджей Струмілло – давно визнаний у світі митець. Його творчий інтерес охоплює фотографію, живопис, графіку, малюнок, інсталяцію. Пан Струмілло створив дизайн понад 150 книг, є організатором виставок, постановником театральних та телевізійних проектів. У свої 85 років митець продовжує творити нові шедеври. На запитання, у чому ж секрет його успіху, скромно і лаконічно відповідає: «Не знаю. Я працюю. Я дуже люблю працювати».

А різноаспектність своєї виставки Анджей Струмілло пояснює так: «Це моє внутрішнє, індивідуальне і візуальне бачення світу. Тут є і рисунок, який містить зазвичай метафору, і є також багато шкіців (зарисовок, ескізів – авт.), які зображають певні мої враження. Є також і фотографії, бо я фотографую з 1947 року. Тобто ці знімки мають піввіку. Є фото старіші, є новіші, але всіх їх поєднує моє особисте враження від того, що є навколо мене».

«Напевно, найхарактернішим атрибутом творчості Анджея Струмілло є всеохоплюючий, наповнений рефлексіями, роздумами, думками метафізичний щоденник його життя. В ньому графічна лінія, проведена вправною рукою митця, творить нотатки та зарисовки, своєрідні роздуми та медитації над буттям, концептуальні записи, які переростають згодом в живописні картини, виявляються в скульптурі, плакаті, книжковій ілюстрації, виставковій діяльності, театрі, фотографії, виливаються в поезії», - зазначає мистецтвознавець Олег Руденко.

Побачити та оцінити виставку «старійшини» польського мистецтва можна до кінця серпня.

comments powered by HyperComments