Кіномани, готуйтеся! Львів полонили короткометражки

Юлія Миколишин  |  Четвер, 25 липня 2013, 15:32
Майже півтори тисячі короткометражок із сорока країн світу прибули на Львівський кінофестиваль короткого метру «Wiz-Art». З них до показу журі відібрали 110 найкращих фільмів. Переглянути їх львів’яни зможуть впродовж чотирьох днів. Цікаво, що на фестивалі Україна буде представлена лише однією стрічкою. Це фільм «Помножувач» режисера Сергій Баженова.
Кіномани, готуйтеся! Львів полонили короткометражки

Виконавчий директор кінофестивалю Ольга Райтер говорить – попри те, що офіційне його відкриття стартувало тільки 25 липня, показувати фільми у Львові розпочали ще у вівторок. Переглянути їх львів’яни могли безкоштовно у різних кінотеатрах міста. Демонстрували не тільки кінострічки сучасних режисерів, але й ті, що уже встигли стати раритетними.

«Вчора  ми дивилися великі і короткі метри, які презентував національний центр імені Олександра Довженка. Це підбірка із заборонених фільмів, які вони зараз оцифрували і нам надали. Серед яких, наприклад, незакінчений фільм «Київські фрески» Сергія Параджанова. До нас дуже багато надходить іспанських, німецьких і французьких фільмів. Там напевне кожен п'ятий знімає і щось робить – тримає світло, носить каву. Які там теми переважають? Люди прагнуть знімати комедію, але їм не вдається. Обирають темку міжлюдських стосунків, де можна зіграти на акторській грі, якихось поворотах», - розповідає Ольга Райтер.

Усі короткометражки, кажуть організатори фестивалю, демонструватимуться виключно мовою оригіналу, але з українськими субтитрами. Такою є світова практика. Цікаво, що за надісланими стрічками можна навіть класифікувати, які саме фільми полюбляють знімати у тій чи іншій країні.

Оцінювати якість фільмів будуть у кількох номінаціях. Це «Найкраща режисура», «Найкращий сценарій» та "Гранд-прі». Бали виставлятиме міжнародне журі, одним з членів якого є директор Лондонського фестивалю короткометражок Філіп Ілсон.

«Я з нетерпінням чекаю переглядів, уже переглядав програму і з тих фільмів, які ми будемо дивитися, бачив лише кілька. Думаю, це буде незабутній досвід. Також представлю найкращі британські короткометражки, які будуть цікавими для перегляду», - смакує подією Філіп Ілсон

Нагадаємо, що фестиваль короткометражок  "Wiz-Art"  заснований практично на волонтерських засадах. Жодних матеріальних нагород його учасники не отримують. Організатори заходу визнають:  їх головна мета — відновити в Україні кіноіндустрію.   

comments powered by HyperComments