З допомогою німців. У старій частині Львова взялися за відновлення внутрішніх двориків

Юлія Миколишин  |  Понеділок, 22 липня 2013, 17:33
Це спільний проект міської ради та німецького товариства «GIZ». Окрім того, за умовами проекту, до співфінансування обов'язково повинні долучатися самі мешканці. Наразі реставраційні та ремонтні роботи розпочали на подвір'ї, що на вулиці Личаківській, 5. Там замінять інженерні мережі, реставрують брами та створять дитячий майданчик.
З допомогою німців. У старій частині Львова взялися за відновлення внутрішніх двориків

Начальник управління охорони історичної спадщини Лілія Онищенко говорить – перш ніж взятися за реставрацію подвір’я, усі деталі обговорили з мешканцями прилеглих квартир. Проектанти запропонували кілька варіантів і в результаті зійшлися на одному.  

«Тут буде єдине дерево збережене – каштан. Довкола нього будуть облаштовані лавочки. Територія ця фактично буде замощена. Залишили спеціально частини не замощені, щоби там можна було посадити якусь зелень чи траву, гойдалки будуть передбачені», - проводить екскурсію «пілотним» проектом-подвір’ям чиновник.

Лише заміна інженерних мереж, кажуть у мерії, обійшлася у 80 тисяч гривень. Цю суму проплатили з міського бюджету. Загалом благоустрій подвір’я коштував 190 тисяч. Кошти розподілили між собою три сторони: місто, власне мешканці та німецька організація «GIZ». Фінансуючи реставрацію історичних пам’яток, її представники співпрацюють з Львовом чотири роки. За цей час виділили чотири мільйони євро. Реставрація двориків – це нова фаза співробітництва.

«Це є перший проект, який ми проводимо стосовно реставрації внутрішнього подвір’я. Цим роботам передував тривалий процес. Рік тому ми почали разом з мешканцями обдумувати, які потреби і плани є у них стосовно використання цього подвір’я. Всі ідеї ми вклали у розробку проекту. Це є перший двір, який ми реставруємо спільно. На черзі - інші львівські подвір’я», - зазначила керівник проекту «GIZ»  у  Львові  Іріс Гляйхман.

Наразі за спільною програмою міста та німецького товариства «GIZ» у Львові відремонтують три подвір’я. Після вулиці Личаківської на черзі дворик на Кривоноса, 7. Якщо практика виявиться успішною, то проект задіють і на інших об’єктах.

  

comments powered by HyperComments