Львів’яни vs комунальники. Бути чи не бути двоставковому тарифу на тепло, вирішать завтра

Юля Миколишин  |  Середа, 17 липня 2013, 19:46
Сварилися, сперечалися, але згоди не дійшли. Так коротко можна охарактеризувати громадські збори, на яких обговорювали перспективу скасування двоставкового тарифу. У дебатах взяли участь депутати, економісти та тепловики. Слухання провели перед четверговою сесією львівської міської ради, на якій депутати вирішуватимуть як саме сплачуватимуть за тепло львів'яни. До речі, найбільша фракція міськради - «Свобода» неодноразово заявляла про необхідність скасування двоставкового тарифу. Основна причина – те, що більшість львів'ян не може отримати субсидії. Проте далі слів діло наразі не зрушилось.
Львів’яни vs комунальники. Бути чи не бути двоставковому тарифу на тепло, вирішать завтра

Війна за двоставковий тариф у Львові набирає все більше обертів. За нього — представники двох підприємств-монополістів – "Львітеплоенерго" та "Залізничтеплоенерго".

Проти — львів’яни та депутатська група. Обранці кажуть — на зустрічах мешканці міста скаржаться, чому за тепло вони мають сплачувати навіть влітку. Більше того, із запровадженням двоставкового тарифу частина мешканців Львова уже не може отримувати субсидії. Щоб їх нараховували, необхідно аби плата за компослуги перевищувала 15 % від сукупного доходу сім’ї. З існуючим механізмом розрахунку це неможливо.

Щоб зрозуміти, чому львів’яни платять цілий рік за тепло, слід знати складові двоставкового тарифу. Він складається з двох частин: умовно-змінної, куди входять витрати на паливо, електроенергію, їх виробництво та транспортування. Цю частину люди платять під час опалювального сезону,  і умовно-постійної складової – це витрати на функціонування теплопостачального підприємства. Її потрібно оплачувати впродовж цілого року. Експерти підрахували: через додаткове навантаження мешканці кожної квартири щомісяця переплачують.

Натомість, на теплопостачальних підприємствах мають свої аргументи на захист чинного тарифу. Мовляв, однакова плата за тепло, що влітку, що взимку, дозволяє їм ремонтувати теплотраси та не затримувати заробітну плату працівникам. Більше того, коли оплату за тепло розбили на рівні частини, люди почали краще сплачувати за послуги.

Бути чи ні двоставковому тарифу у Львові,  депутати вирішуватимуть завтра. Це буде уже друга спроба. Першого разу обранцям не вдалося подолати накладене на ухвалу вето міського голови.       

comments powered by HyperComments