«Пустоти» Андрія Боярова та Андрія Сагайдаковського

Ольга Телипська  |  Вівторок, 16 липня 2013, 22:32
У Львівській національній галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького (вул. Стефаника, 3) презентували проект двох львівських художників Андрія Боярова та Андрія Сагайдаковського під назвою «Пустоти». Допоки Львів поринає у відпочинковий період, творча активність «на канікулах», творці проекту «Пустоти» вирішили дати виклик галицькому середовищу.
«Пустоти»  Андрія Боярова та Андрія Сагайдаковського

Як наголосили куратори виставки, пустоти всередині нас, є нічим іншим як  тим простором, який можна заповнити, перетворити на мистецтво.

З нічого, на пустому місці. У цьому підході – спільне, хоч Сагайдаковський працює з традиційним живописом і текстом, а Бояров – з фотографією, репродукцією та відео.

Пустоти – це подвійна метафора, яка говорить як про художників, так і про їхні твори. Андрій Бояров та Андрій Сагайдаковський відомі своєю творчістю поза межами нашої держави, вони давно підкорили мистецький Захід, тепер настав час заповнити прогалини українського мистецького простору.

Як наголосила відомий львівський мистецтвознавець Віта Сусак: «Це своєрідний провокаційний проект. Його назва «Пустоти» присвячена тому, щоб показати наскільки змістовною, багатою може бути порожнеча. Як її заповнювати? Залежить тільки від нас».

Пані Сусак, підкреслила, що представлені картини, фото, не варто сприймати як ілюстрацію сьогодення, треба заглянути всередину себе, і віднайти те зерно, яке провокує наша підсвідомість. Це проект, який вимагає від відвідувачів розумової діяльності, діалогу: «Ми також почали його, щоб показати мистецтво Львова не тільки вже традиційно відоме, але і те, що творилося в 80-90-і рр.».

Куратори виставки чітко охарактеризували стиль двох художників. Андрій Бояров та Андрій Сагайдаковський використовують у своїх роботах вживані цивілізацію продукти: один реально збирає розмаїті відходи, старі подерті килими, другий полює на візуальні відходи, які присутні в медіа-потоці світової культури.

Сагайдаковський нагадує піаніста, що видобуває звуки (образи) не лише із клавіш, але й з кришки, ніжок та шурупів свого інструмента. Мистецька стратегія Боярова нагадує роботу ді-джея: він семплює задані звуки  (зображення), використовуючи власні ритми, естетику та інтуїцію.

Довідка:

Андрій Бояров (1962 р. н., м. Львів) – закінчив архітектурний факультет Національного університету “Львівська Політехніка” у 1989 році, навчався мистецтва у львівського художника Маріона Ілку та Тиніса Вінта (талліннського колеги Олександра Аксініна). Працює як дизайнер та архітектор простору у Європі та Україні. Персональні виставки відбулися в Таллінні, Варшаві, Амстердамі, Львові.

Андрій Сагайдаковський (1957 р. н., м. Львів) – закінчив архітектурний факультет Національного університету “Львівська Політехніка” у 1979 р., навчався живопису у Романа Сельського учасник багатьох міжнародних проектів (Варшава, Париж, Регенсбург, Київ, Львів, Перм). Персональні виставки відбулися у Варшаві, Львові, Києві, Дніпропетровську. В 2012 р. став лауреатом премії Першої  Київської  ARSENALE  в номінації «Відкриття ARSENALE 2012».

comments powered by HyperComments