Занедбаний Пінзель. На музей славнозвісного "українського Мікеланджело" звернули увагу вперше за 30 років

Юлія Миколишин  |  Субота, 13 липня 2013, 10:28
Музей Пінзеля дочекався ремонту. Нарешті споруда перестане «тріщати по швах» та стане ще одною принадою для туристів. Досі ж вона служила радше страшилкою та небезпекою як для гостей, так і для мешканців міста Лева.
Занедбаний Пінзель. На музей славнозвісного "українського Мікеланджело" звернули увагу вперше за 30 років

Приміщення музею Пінзеля почнуть ремонтувати вже буквально за тиждень. Принаймні так обіцяють у Львівській облдержадміністрації. Хоча сам проект реконструкції буде готовий лише за місяць, першочергові протиаварійні роботи почнуть раніше.

Йдеться насамперед про заміну покрівлі та реставрацію фасаду.  Востаннє споруду реставрували у 30-х роках минулого століття. Донині накопичилась ціла низка руйнувань та загроз, зокрема — аварійні карнизи, які погрожують обвалитись у будь-який момент. Тим більше, що поблизу споруди - зупинка транспорту на вулиці Личаківській, а це сотні маршруток, трамваї та тисячі авто за день.

Начальник управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей Львівської ОДА Валерій Потюк обіцяє – «Укрпроектреставрація»  завершить проектно-кошторисну документацію через місяць. Тоді її скерують на експертизу. Проте паралельно планують здійснювати відновлювальні роботи.

Відтак,  не пізніше як за десять днів пам'ятка буде «оздоблена» риштуванням. Всього на протиаварійні та реставраційні роботи споруди цьогоріч передбачено 11,5 мільйонів, з них 3,5 мільйони — з міського бюджету Львова. Ці кошти хочуть витратити не лише на заміну покрівлі і реставрацію фасаду, а й на дослідження фундаменту та підвальних приміщень. 

«Зважаючи на відсутність якісного перекриття, стіни замокали, а волога затримувалась у підвальних приміщеннях та фундаменті. Тому зараз слід визначити реальний стан будівлі», - каже Валерій Потюк.

 

comments powered by HyperComments