Зашків-2013: земля героїв чи не дуже розумних неонацистів?

Дмитро Майстренко  |  Неділя, 23 червня 2013, 12:20
«Зашків – земля героїв» – фестиваль приурочений до дня народження Євгена Коновальця – завжди вирізнявся специфічною спрямованістю серед інших подібних літніх заходів. Зокрема, й відродженням національного духу серед молоді та пропагандою здорового способу життя. Однак, не всі молоді індивідууми сучасної України розуміють, що таке здоровий націоналізм та патріотизм.

Як любить повторювати Олег Тягнибок, лідер ВО «Свободи», яка була одним із організаторів фестивалю: «Націоналізм – це любов». Тобто любов до Батьківщини, до всього українського. Та хіба це може розуміти, як зараз модного говорити, молодик у спортивних штанцях з трьома білими смугами та в’язаному білому светрі, котрий із звірячим поглядом і надсерйозним виразом обличчя йде і всім зустрічним «кидає зіґу»? Коли стаєш свідком такої феєрії «гітлерівських салютувань», починаєш сумніватися чи така людина взагалі щось знає про націоналізм та патріотизм.

Продовжуємо відслідковувати «ходу» цього майже есесівця у білому светрі, і бачимо, що відгукнулися на його «Зіґ Хайль!» група людей у таких таки спортивних костюмах. Судячи на «національним вбранням», нетверезим поглядом, обов’язковими «амулетами» у вигляді пляшки пива та цигарки таких «патріотів та націоналістів», людина із Центральної або Східної  України швидше за все впізнала б у них конформістських жителів знайомих спальних районів. А ті, як відомо, не дуже вирізняються здатністю до інтелектуальної діяльності.

Отже, те, що «зіґуючі націоналісти» віддають перевагу тому ж типові одягу (якійсь невідомій і незрозумілий богині Моді), носять подібні «амулети», то можна сказати, що й сіра речовина під черепною коробкою використовується ними приблизно однаково. І тут ми знову повертаємося до питання, чи ці люди взагалі розуміють, що вони роблять, коли викидають праву руку від лівого плеча прямо перед собою під кутом приблизно в сорок п’ять градусів?

Уночі другого дня на сцені фестивалю з’являється культовий український рок-колектив «Кому вниз», який у текстах своїх пісень пропагує здоровий націоналізм і патріотизм. Та, судячи з подій серед натовпу біля сцени, не всі то можуть зрозуміти й усвідомити.

Ось музиканти починають грати пісню «Ліра. Вишня Борія», у якій немає навіть натяку на будь-який націоналізм. І тут драматургія пісні підходить до приспіву. А приспів починається зі слова «зітхай». І ядро юрби біля сцени із криком «Зіґ Хайль!» викидають праву руку вперед. Чи то у всіх цих людей проблеми зі слухом чи з адекватним сприйняттям реальності, але однозначно то потребує якогось лікування.

Ще один прикладом подібного націоналізму може послугувати пара закоханих «патріотів». Молодик на підпитку (на підпитку, тому що він тримався за свою другу половинку, а без неї цілком міг не втримати рівновагу) разом зі своєю коханою синхронно викидають праву руку вперед під кутом у сорок п’ять градусів. Швидше за все вони трохи не так розуміють слова «Націоналізм – це любов».

Підсумовуючи, можна сказати, що спільним для всіх таких «націоналістів» є випивка, бо тверезих особин Homo Sapiens, котрі б «зіґували» складно знайти. Мабуть, образ нацистів брали з фільму Квентіна Тарантіно «Безславні виродки». Також для них не характерне залучення мозкової діяльності більше, ніж на рівні інстинктів. Викрикування німецькою «Слава Перемозі!» швидше за все не розуміючи цих слів. Бо той «Зіґ Хайль!», можливо, має містичну, сакральну силу для частини німецькомовного люду. А в Україні таке привітання вказує на певні проблеми.

Любіть Батьківщину, і не опускайтеся до рівня таких «націоналістів».

Довідка: «Зашків – земля героїв» - щорічний молодіжний патріотичний фестиваль, який проводять на батьківщині полковника Є.Коновальця  в  селі Зашків на Жовківщині (Львівська область). Цього року він відбувся 14-16 червня за участю відомого рок-гурту «Кому Вниз», груп «ОтВінта» (Рівне) та «Веремій» (Київ).

comments powered by HyperComments