Фестиваль «Ніч у Львові»: понад двісті екскурсій та мистецьких перформансів аж поки півні не закукурікають.

Орися Хом’як  |  Вівторок, 9 липня 2013, 10:28
Музеї, галереї, театри та храми Львова з 12 до 14 липня проводитимуть екскурсії та театралізовані дійства не лише в день, але й вночі. Усього, на львів'ян і гостей міста чекає понад двісті різноманітних заходів, у перший тільки день на "опівнічників" чекають аж 84 події! Вперше до «Ночі у Львові» приєднаються Державний меморіальний музей Михайла Грушевського, Національний музей імені Андрея Шептицького та Державний природознавчий музей.

 «Уже вчетверте у Львові відбуватиметься фестиваль «Ніч у Львові», -- розповідає Марта Іванишин, заступник начальника відділу промоцій міста. -- Вхід на деякі імпрези буде безплатним, як то на театралізовану постановку від театру імені Марії Заньковецької, що відбуватиметься на площі Ринок, в Італійському дворику. Ціна на певні екскурсії буде суто символічною – до 5 гривень, на інші заходи вона може сягати і кількох десятків гривень».

 Як розповіла пані Іванишин, безкоштовними будуть вуличні атракції. Особливістю ж цьогорічної «Ночі у Львові» буде можливість відвідати храмові екскурсії, більшість із яких будуть безкоштовними. До слова, у підземеллях Храму Преображення Господнього на вулиці Краківській, 21 на відвідувачів чекає Театр тіней «Див» та музика камерного оркестру.

Окрім того, з кожним фестивальним днем перелік об’єктів, які беруть участь у заході буде збільшуватись. Для того, щоб встигнути "проекскурсити" улюблені заходи, досить переглянути оновлену інформацію на офіційному туристичному порталі Львова  lviv.travel.

 Підвали Ратуші стануть ще одним цікавим пунктом маршруту на карті львівських "опівнічників". Актори театру «Воскресіння» проводитимуть для містян та гостей театралізовані екскурсії.

 Вперше на фесті відбудеться екскурсія  на виробництво до хлібопекарні. Діти та дорослі зможуть відвідати нічне «Свято хліба». Тож, якщо цікаво, чи додають в улюблений багет емульгатори, та чи на якісних дріжджах випечений «чорний», вам сюди.

www.meria.sumy.ua

 Не оминуть екскурсанти і кабінету міського голови  Андрія Садового. Екскурсію цим приміщенням проведе історик Ігор Лильо. «В Італійському дворику актори театру імені Марії Заньковецької веселитимуть публіку виставою-святом, виставою-жартом, -- запевняє Вадим Сікорський, режисер театру. -- У подібних умовах актори ще не працювали, тож я трохи хвилююся. Тільки уявіть собі, ось цей кораблик – Італійський дворик «попливе» у космічну реальність над Львовом. Куди «попливемо», ще не знаємо, однак це буде гарно, романтично, настроєво».

 За словами Вадима Сікорського, вистава називається «Бум. Пім. Пім. Тільки у Львові». Це так званий твір-жарт, виконаний «дивною» мовою. Це не есперанто, а такі внормовані звукосполучення у певній системі, які тим не менше, розумітиме кожен. За словами режисера, у Європі цей жанр процвітає уже давно, у нас же, поки що, лише набуває популярності.

 «Наш музей пропонує відвідувачам оцінити Золотий фонд українського іконопису, зокрема давньоукраїнське мистецтво 12-15 століть, -- розповідає Богдан Мисюга, завідувач відділу експозиційно-виставкової та науково-освітньої роботи Національного музею імені Андрея Шептицького. -- Окрім того, відбудеться ретроспектива виставки  Сергія  Васильківського – відомого представника Харківської школи пейзажного живопису зі збірки Художнього музею цього міста. До цього часу ця експозиція у Львові не виставлялась. Васильківський вперше за ціле сторіччя представлений у Львові у такому «об’ємі». Виставка уже має досить сильний розголос в Україні, тож, вважаємо, що вона буде цікавою і для нічного глядача».

zaxid.net

 Богдан Мисюга пояснив, що ротації екскурсій відбуватимуться щопівгодини від  21.00  до  23.30.

 У Художньо-меморіальному музеї імені Леопольда Левицького, окрім екскурсій, відвідувачам запропонують взяти участь у майстер-класі з опанування техніки оригінального виду друку. «Музейні екскурсії намагаємося доповнювати цікавими театральними дійствами та перформанса. Стараємося це робити, для того, щоб відвідувач не лише дізнався сухий фактажний матеріал, але й брав активну участь у заході». -- наголосила Марта Іванишин.

 Вона розповіла, що акція «Ніч у Львові» відбувається двічі на рік – у липні та листопаді. Цей час вибраний тому, що припадає на пік туристичних заїздів у місто. У період проведення фесту, бажаючі зможуть на площі Ринок взяти велосипеди на прокат, і від музею до музею не підтюпцем протупати, а проїхати на ровері. Коштуватиме година велосипедного прокату 15 гривень. Що цікаво, цього року реєструватись на екскурсії не потрібно, досить придбати електронний квиток. Роздрукувавши цей білет, достатньо «пробити» його під час відвідин тієї чи іншої екскурсії. Якщо імпреза буде безплатною, організатори просять теж скористатись квитком, тоді у графі «ціна» буде позначка «0», однак це дасть можливість підрахувати кількість учасників того чи іншого закладу.

Варто знати, що кількість місць на  заходи обмежена, тож потурбуйтесь за місця заздалегідь або ж спробуйте прийти на іншу годину. І насамкінець, варто наголосити, що громадський транспорт у Львові під час фестивалю курсуватиме до третьої години ночі.

 

comments powered by HyperComments