Передісторія фестивалю «Львів на тарілці»: Виставка «Меню як мистецтво» в галереї імені Бориса Возницького

Орися Хом’як  |  П'ятниця, 28 червня 2013, 11:21
Експозиція з такою назвою відкрила свої двері відвідувачам у Музеї мистецтва давньої української книги Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Вперше у Львові гості виставки зможуть побачити мистецькі аркуші французьких та американських меню першої половини двадцятого століття зі збірки ресторатора Вардкеса Арзуманяна. На експозиції продемонстровано понад сотня меню, які, свого часу, належали знаменитому паризькому ресторанному критику князю Курнонському.

Виставка, яка триватиме до  15 липня, проводиться у рамках гастрономічного фестивалю  «Львів на тарілці».  Власне ж  фест стартує сьогодні,  28 червня.

Майже усі меню оформлені відомими французькими графіками двадцятого століття – Франциском Пульбо, Жоржем Емаром, Луї Жу, Жоржем Вілла та іншими. Вишукані, майстерно оформлені, ресторанні меню вирізняються естетикою, деякі просякнуті тонким гумором, деякі – еротикою.


 

«У Львові ще не було подібної виставки. Ще на етапі переговорів я із задоволенням погодилась прийняти експозицію у цих стінах». -- розповідає Лариса Разінкова, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Окрім французьких естетично-гастрономічних меню, на виставці є і декілька їх американських «колег», які, свого часу, були привезені князем Курнонським із заокеанської подорожі 1954 року.

«На виставці представлені як друковані меню, так і мальовані аквареллю. До речі, для друкованих меню використовували авторський, небагатотиражний друк. Є в експозиції такі меню, текст яких набитий спеціальним видом тиснення, і побачити його можна тільки, якщо підняти лист до сонячного світла». – пояснює Влодко Костирко, співкуратор виставки «Меню як мистецтво».

Особливу  увагу заслуговує раритетний експонат, який лише нещодавно поповнив колекцію Вардкеса Арзуманяна – це меню ресторану бургундських вин, виконане за проектом знаменитого майстра модерного арту  – чеського генія Альфонса Мухи.

Андрій Сидор, директор гастрономічного фестивалю «Львів на тарілці» розповів, що виставка «Меню як мистецтво» - це одна з перших спроб поєднати гастрономію та мистецтво.

Довідка

Історія ресторанних меню не дуже той давня. Перші меню виникли у Франції в часи Людовіка XV. Вони стали невід’ємною складовою ресторанного сервісу лише із середини дев’ятнадцятого століття. Навіть була приказка: «Покажи мені меню, і я скажу тобі, хто відвідує це місце». Меню відбивають не лише історію гастрономії, але й і розвиток мистецтва та ресторанного бізнесу. Вигляд ресторанних меню поступово змінювався зі зміною стилів: насичений деталями історизм, співучі лінії модерну, декоративність ар-деко, практичний дизайн 1930-1940-х  років.

comments powered by HyperComments