Масовий спорт у Львові - то здорова справа. Він дає шанси відбитись від охорони нардепа Юрія Михальчишина

Орися Хом’як  |  Вівторок, 25 червня 2013, 13:38
Зі скандалу розпочалась презентація соціального спортивного залу для дітей та молоді «Цитадель». Зенон Дашак, співорганізатор розвитку залу, координатор молодіжної ініціативи ЗСУВ заявив, що не розповідатиме про спортивний центр, оскільки… на нього напали охоронці Юрія Михальчишина, народного депутата України від ВО «Свобода».

«Сьогодні я хотів розповісти про відкриття спортивного центру, – розповідає Зенон Дашак, представник ГО «Центру досліджень молодіжного руху. – За десять хвилин до цього, на проспекті Шевченка, 11 мене побили особисті охоронці Юрія Михальчишина, народного депутата України від ВО «Свобода». Я хочу заявити, що ВО «Свобода» не хоче бачити самостійних, незалежних рухів, воно чинить не лише юридичний тиск на своїх опонентів, але й фізичний».

Як розповів Зенон Дашак, на нього напали представники так званої неофіційної охорони нардепа, членів цієї «охорони» можна побачити на багатьох світлинах поруч із Юрієм Михальчишиним. «Вибачте, мені зламали ніс, тож, я повинен йти до лікарні». -- завершив свою заяву Зенон Дашак.

Вікторія Гладишева, представниця ГО «Центр дослідження молодіжного руху», так прокоментувала цю ситуацію: «Ми хочемо самостійно розвиватися, виховувати незалежну, активну молодь, яка цікавитиметься життям у всіх його позитивних проявах. На жаль, це комусь заважає…».

Що ж, від скандалу повертаємося до відкриття соціального залу, де зможуть безплатно займатись діти із малозабезпечених сімей. «Понад рік тому виникла ідея, щоб небайдужа до спорту молодь мала можливість займатися спортом у приміщенні, не витрачаючи на це гроші. Окрім того, з року у рік, бачимо картину, як підлітки усі канікули проводять у Львові, а якщо і вибираються на якийсь стадіон чи спортмайданчик, то грають у карти або курять. Звичайно, хай краще проводять цей час у залі з користю, займаються спортом». –  пояснила Вікторія  Гладишева.          

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна лідирує в світі за кількістю неповнолітніх, які страждають від алкоголізму, –  стверджує Зеновій Станішевський, координатор руху «Твереза Україна». –  Лише за офіційними даними, щороку від тютюнопаління помирає близько сто тисяч українців. Від алкогольного отруєння – понад сорок тисяч, від наркотиків – близько десяти тисяч громадян нашої держави».

За словами Зеновія, за гроші, які отримує середньостатистична компанія із виробництва та продажу сигарет, можна побудувати тисячі спортзалів європейського класу. Представники «Тверезої України» підрахували, що львів’яни щорічно витрачають на сигарети понад мільярд гривень.

Як розповів Юрій Луценко, координатор молодіжної ініціативи ЗСУВ (здоровий спорт українських вулиць), над соціальним залом трудились понад рік. Активісти орендують територію колишнього заводу «Іскра». За членські внески небайдужих організатори, молодь та студентство Львова близько року вели ремонтні роботи, відновлювали все власними силами.

З його слів, організатори неодноразово звертались до керівників Львова, однак отримавши «дулю неприправлену маком» вирішили діяти самостійно. Усього, понад п’ятдесят осіб ремонтували приміщення екс-заводу. Точної суми ремонтних робіт активісти не повідомляють, кажуть, що не підсумовували витрачені кошти, однак ремонт обійшовся в дуже кругленьку суму. До прикладу, лише спортивні мати для великого залу центру «витягнули» з кишень двадцять тисяч гривень.

Раніше задумували, що у залі займатимуться лише ті люди, які фінансово та фізично допомагали у його створенні, тепер же львівські активісти вирішили, що будуть раді, якщо у центрі займатимуться діти із малозабезпечених сімей Львова.

«Соціальний спортивний зал розташований на вулиці Залізничній, 20, у другому корпусі, –  пояснив Юрій Луценко. –  Відкриття центру плануємо на середину липня. Уже зараз у залі є боксерські груші та рукавиці, гирі, лава для жиму лежачи, покриття для вільної боротьби».

У центрі площею понад 270 квадратних метрів можуть навчатись мистецтву змішаної боротьби як хлопці, так і дівчата. Організатори планують поступово розширити спортивний інвентар та перелік секцій. Для цього вони закликають фітнес-інструкторів підтримати їх задум, і працювати у центрі за «альтруїстичну плату», аби  діти були щасливі та здорові.

           

comments powered by HyperComments