«Щось тут не так»: Концептуальне мистецтво без концепції в проекті Олега Перковського

Ольга Телипська  |  Середа, 26 червня 2013, 00:33
24 червня у львівській галереї «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35) відбулось відкриття проекту Олега Перковського «Щось тут не так». Як заявив сам автор, він звернувся до автоматичних рефлексій людини, які ми виконуємо механічно: в моменти роздумів щось неусвідомлено малюємо, клеїмо, вирізаємо. Саме з таких складників і вимальовується портрет кожної людини.

Починаємо дивитися фільм, ставимо на паузу, щоб піти приміром на перекур, потому знову продовжуємо дивитись його. Фіксація на відео таких моментів життя людини, відео на тему часу, доплюсуємо сюди графічні роботи простих замальовок паперу або малюнки людських голів, котрі проектують своєчасну свідомість, от з таких компонентів, складається бачення Олега Перковського саме свого мистецтва, з яким він вирішив поділитись із львів’янами.

Виставку доповнюють вірші автора, видрукувані на папері, ось один з них:

зазнав поразки перед сном,

отримав перемогу в ночі,

в колаборації із ранком,

вдерся у Кіклади дня,

о, надвечір’я, вечора повстання

 Влодко Кауфман  та Олег Перковський 

Олег  Перковський прокоментував «Справжній варті» своє ставлення до концептуального мистецтва загалом і концепції, як такої, у представленому власному проекті:"  Я не до кінця впевнений, що це концептуальне мистецтво, головне, щоб воно могло претендувати на саме другу частину – мистецтво. Для мене, в оцінці будь-чого, те, що робить людина повинно перш-за-все бути якісним. До цього можна ставитись критично чи не критично, головне, щоб людям було цікаво на це дивитись. Вже тоді можна говорити про сенс".

Отож, виставка тільки почала працювати, відвідувачі матимуть змогу протягом двох наступних тижнів споглядати роботи пана Олега, і вирішувати, чи до вподоби їм його мистецтво, а вже тоді автор, мабуть, концептуально осмислить представлений проект. Таким чином, підтвердить назву виставки – «Щось тут не так» – це  задоволення з творчого процесу та погляд самокритичний по його завершенні.

Довідка: Олег Перковський народився 1984 року.  Освіту  здобув за спеціальністю «графіка»  в Українській Академії Друкарства (2007 р.).

Експериментує з відео, графічним дизайном, графічним живописом, темою архітектури та стріт-артом, учасник та співзасновник аудіо-відео формації «Restart», 2012 р., учасник «Відкрита група».

Брав участь у міжнародних арт-проектах «Kaya»: Україна, 2006 р.; Росія, 2007 р.

Учасник проекту «Погляди» Художньої Ради в Центрі Сучасного Мистецтва, Київ, 2009 р.

Проект «Добудова», Тиждень Актуального Мистецтва, Львів,  2012 р.

Виставка «Korelacje», Galeria U, Wroclaw, 2012 р.

Стипендіат «Gaude Polonia»  2012 року.

comments powered by HyperComments