Уряд "донецьких" вишукано розвів класичну біду: тепер дороги у нас будуть на Сході, а "дураки" - на Заході

Юлія Миколишин  |  П'ятниця, 21 червня 2013, 18:20
Знову за старе: Львівщина вкотре подалась до столиці з простягненою рукою. Львівська обласна рада учора в чергове звернулась до Кабміну по додаткові кошти на ремонт доріг. На аналогічне звернення, яке обранці прийняли два місяці тому, Кабмін не відреагував. Відтак, депутати повторно просять виділити 800 мільйонів гривень на невідкладні роботи з капітального ремонту шляхів.

Обласні депутати обурені, мовляв, Львівщину обділили при розподілі коштів з державного бюджету, а тепер ще й відмовляються виділили додаткові кошти, при тому що регіон є транзитним. «Львівщина має понад 8 тисяч кілометрів  доріг і Донецька має, і Дніпропетровська  область також мають понад 8 тисяч. Проте у фінансуванні є страшна диспропорція: якщо Львівщині виділили 334 мільйони, то на Донецьк  - 1 мільярд 300 мільйонів. Дніпропетровськ  - 1 мільярд 200 мільйонів,  Запоріжжя  -  950 мільйонів», - обурюється депутат Львівської облради Михайло Задорожний.

 За гроші, які отримала Львівщина можна відремонтувати лише окремі ділянки доріг – кажуть депутати. При цьому уряд декларує,  що кошти на ремонт є. «Ми маємо сьогодні лише із спеціального фонду бюджету 600 мільйонів гривень. 6 мільярдів гривень уряд  хоче запозичити  закордоном. Мене дивує, де гроші, які ми сплачуємо як власники автотранспорту! Раніше цей податок залишався органам місцевого самоврядування, зараз його перевели у бензин, він поступає до державного бюджету, а це  - близько 40 мільярдів гривень!», - зазначає Задорожний.

Допоки обласні обранці пишуть депеші Києву та скаржаться на «регіональну нерівність», ситуація залишається невтішною  – при фінансуванні 334 мільйони гривень Львівський облавтодор уже заборгував підрядникам 280 мільйонів. Платежі ще на 10 мільйонів зависли у казначействі. 

Неблагополучна атмосфера панує нині не тільки на дорогах Львівщини. Загроза страйку нависла над місцевим летовищем.  Постачальники будівельних матеріалів на  будівництво нового терміналу Львівського аеропорту, а також фірми, що надавали транспортні послуги,  збираються на пікет.  Причина – борг у майже 5 мільйонів гривень. Попри надані гарантійні листи, кажуть обурені підприємці, генпідрядник, який замовляв послуги, досі не розрахувався з ними.

Щоправда, цього разу йдеться не про державні гроші, проте і тут незлим тихим словом згадують Донецьк. Виконавці робіт скаржаться - втомилися нагадувати «Донецькій будівельній компанії», яка була замовником робіт,  про потребу погасити борг. Постачальники та виконавці вже надіслали листи з проханнями про допомогу до президента України, прем`єр-міністра, Верховної Ради та Львівської ОДА. Автори листів зазначили,  що готові і до проведення акцій протесту.

comments powered by HyperComments