Тепер виконувати серенади під старими балконами цілком безпечно: цікавий українсько-німецький проект у Львові

Наталя Істоміна  |  П'ятниця, 21 червня 2013, 16:41
У Львові реставровано 9 балконів у рамках програми „Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова”. Загальна сума реставрації усіх балконів склала майже 500 тис. грн., тобто один балкон обійшовся в середньому в 55 тис. грн. Мешканці квартир також долучилися до фінансування програми. Щоправда сума внеску була невеликою - 500 гр. за один балкон. Власники відреставрованих балконів задоволені результатом. Крім того, їхні квартири стали набагато дорожчими, адже балкон відтепер безпечний та естетичний.

З усіх зроблених балконів, найскладнішою була ситуація на вулиці Дудаєва, 9. Там балкон був розташований у еркері і втратив багато декоративних елементів, до того ж і  виготовлений був з  „роман-цементу”.  Так званий „роман-цемент” –  це камінь, який колись виготовляла фабрика у Львові. З нього зроблений весь декор будинків кінця  XIX – початку  XX  століття. Але та фабрика припинила існування і відповідно втрачено виробництво цього каменю у Львові. Тому довелося везти його з-під Праги. Проте  деталі дуже добре зроблені і балкон вийшов просто фантастичний. Мешканці дуже задоволені.

Архітектор GIZ  Анна – Марія Роте розповіла журналістам про труднощі, які виникли під час роботи. „Труднощі були в тому, що люди, які звикли тут працювати, схиляються до того, щоб швидко дістати матеріали, які є під рукою.  Але іноді потрібно пошукати щось інше, тому що реставрація пам’яток архітектури є дуже вимогливою. Постало питання часу, а саме скільки часу потрібно, щоб виконати роботу.”

zaxid.net

Проте, архітектор запевняє, що не слід сприймати ці труднощі як негативний досвід.  „Це був робочий процес, на якому всі чогось навчилися. Проблема фірм в тому, що вони не звикли, що архітектор 2 рази в тиждень приходить на майданчик і каже „Ви тут не так робите, і тут не так робите.” Це питання архітектурного нагляду і  дві різні манери роботи, до яких потрібно звикати.”

Проект був втілений Львівською міською радою та Німецьким товариством міжнародної співпраці. Вже відреставровані балкони на вулицях: Краківська, 17; Левицького,10; Федорова 12 та 29;  Дудаєва, 9.

Поточного року запланована реставрація  21 балконів на 16 будівлях.

 

 

 


 

comments powered by HyperComments