Інноваційний кінофестиваль «Ровер»: фільмів буде більше з кожним обертом

Орися Хом’як  |  Вівторок, 18 червня 2013, 17:00
Який зв’язок між кіномистецтвом та їздою на велосипеді? Прямий, рівніше нікуди! Це доводять львівські активісти-ентузіасти, які цього року у серпні організують кінофестиваль «Ровер». Унікальною особливістю цього фесту стане те, що відвідувачі одночасно побувають і глядачами і учасниками. Чим швидше та інтенсивніше вони крутитимуть педалі велосипедів, тим більше якісного кіно зможуть побачити.

«Наш кінофестиваль особливий – він спонукає до здорового способу життя та активної участі у житті міста, – запевняє Ольга Райтер, директор мистецької формації «Wiz-Art». – Ми хочемо реалізувати насправді інноваційну для України практику – генерацію електроенергії для перегляду кінострічок».

Як пояснила Ольга, для здійснення задуму їм бракує коштів, поки що організатори зібрали трохи більше трьох тисяч гривень із потрібних двадцяти п’яти тисяч. Творці унікальної ідеї звертаються до небайдужих, зацікавлених оригінальної концепцією, з проханням посприяти її втіленню. Бажаючі підтримати фестиваль «Ровер» можуть зайти у систему «Спільнокошт» на платформі соціальних інновацій «Велика Ідея» та  допомогти фінансово.

«Нині ми працюємо над розробленнями тестової установки. Як тільки завершимо цей етап, викладемо в Інтернеті відео, щоб ознайомити людей з концепцією генерування електроенергії, – розповідає Іван Сольський, організатор фестивалю «Decoded». – На фесті «Ровер» будь-хто може прийти зі своїм велосипедом, який під’єднають до установок і крутити педалі, щоб глядачі насолоджувались фільмами».

Принцип дії такий: велосипеди прикріплені до установок, які, у свою чергу, подаватимуть електроенергію від кручення педалей, проектору та аудіосистемі. Велосипеди будуть міцно закріпленими, тож спробувати осідлати залізного коня зможуть навіть ті, хто кататись на ньому не вміє. До слова, крутити педалі одній людині можна буде не більше двадцяти хвилин. Після цього часу, учасник стає глядачем, а його місце займає інший.

Кінофестиваль «Ровер» проходитиме у Львові з 31 серпня до першого вересня у кінотеатрі «Львів» та у внутрішньому дворику Ратуші. Першого ж дня вересня буде організований масштабний велопарад та проведуть флешмоби соціального характеру, спрямовані на популяризацію велосипедного транспорту.

afishalviv.net

Окрім того, у дні проведення фесту, організатори запланували виготовити ровер із дрантя. Умільці із старих частин різних велосипедів скомпонують один унікальний витвір.

За словами Івана, подібний фестиваль існує у Лондоні, назва його «Green free film festival». Ровери прикріплені до двадцяти двох стаціонарних уставок. Таким чином крутіння педалей двох десятків з лишком велосипедів забезпечує функціонування кіномайданчика. Львівський фестиваль різнитиметься тим, що встановлених велосипедів буде десяток, а самі установки будуть мобільними. Це дозволить організаторам перевозити свій унікальний вело-і кінофестиваль з міста у місто. Зокрема, унікальний фест у власному місті уже хочуть бачити у Києві, Чернівцях, Ужгороді та Івано-Франківську.

«Щороку помічаємо позитивну тенденцію, що кількість велосипедистів у нашому місті збільшується. Ще один хороший показник – збільшення кількості велосипедисток свідчить про те, що дороги у Львові стали безпечнішими». – мовить В’ячеслав Дяк, представник Асоціації велосипедистів Львова.

Остаточна програма фестивалю буде оприлюднена у середині серпня, не виключено що частина фільмів буде присвячена еко- та велосипедній тематиці. Вхід на захід буде або безкоштовним, або до десяти гривень, поки що, організатори вирішують це питання.

Найголовніше. Кінофестиваль «Ровер» не відбудеться, якщо організатори не зможуть назбирати потрібної суми. У такому випадку, вони просто роздадуть попередньо зібрані кошти. Тож, якщо ви зацікавлені у проведенні унікальної події – допомагайте!

           

           

comments powered by HyperComments