Сучасний звір у європейському Львові: всякому котику нрав і права

Субота, 15 червня 2013, 16:33
Захисники тварин у Львові вимагають визнати котів частиною екосистеми міста. 10 червня у міській раді відбулися громадські слухання "Про заходи захисту тварин від жорстокого поводження у м. Львів" за проектом відповідної ухвали, підготовленої фахівцями Західноукраїнського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ). Загалом у великій сесійній залі зібралось близько сотні осіб. Серед них були громадські активісти, опікуни тварин, зоозахисники, представники відповідних служб Львівської міської ради та політичних партій, журналісти.

Оскільки коти є біологічним засобом запобігання розмноженню гризунів, на думку  ЗУТЗТ, вони надзвичайно корисні для міста. Захисники тварин вважають, що вже давно слід офіційно визнати котів частиною екосистеми міста і надати їм особливі права. Завдяки цим тваринам не потрібно витрачати кошти на отруту проти мишей та щурів, яку розсипають у підвалах, яка може зашкодити й людям, потрапивши, до прикладу, на овочі, що зберігаються у підвальних приміщеннях.

Документ, який обговорювали на громадських слуханнях, передбачає заборону виловлювати та знищувати котів на території міста; регулювати чисельність безпритульних котів слід завдяки біостерилізації, прилаштуванню їх до нових власників; створення опікунів – осіб, які б годували, ідентифікували, стерилізували на певній території котів.

А ще в проекті ухвали йдеться про зобов'язання для комунальних підприємств та ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції дератизації, даючи їм доступ до підвальних та комірних приміщень.

При розробці проекту ухвали зоозахисники брали за приклад досвід польського Любліна.

Волонтер ЗУТЗТ Наталія Куба вважає, що виконання ухвали припинить безпідставний вилов бездомних котів, їхня кількість стабілізується завдяки біостерилізації, підвищиться обізнаність мешканців з правилами поводження з тваринами, а ще – у місті сформується відповідний волонтерський рух. Відтак, впевнені зоозахисники, покращиться імідж Львова. "Навіть в Ермітажі живуть коти, тож настав час прийняти таку ухвалу і у Львові", -- наголосила Наталія Куба.

 

Джерело:  Західноукраїнське товариство захисту тварин

Під час громадських слухань присутні запропонували якнайширше ознайомити громадськість з ініціативою ЗУТЗТ.

Серед цілей проекту: зменшення популяції котів на території Львова способом біостерилізації (прогноз – зменшення може простежуватись вже через 3-4 роки); контроль санітарної та епізоотичної ситуації (широкого вибухоподібного розповсюдження інфекційної хвороби тварин). Деякі фахівці стверджують: якщо у місті простерилізувати усіх безпритульних тварин, то за кілька років їх чисельність значно зменшиться. Згідно із правилами популяції, на територію, де мешкають стерилізовані, не будуть приходити інші тварини. “Стерилізована собака сама контролюватиме свою територію, - переконаний ветеринарний лікар, керівник ЗУТЗТ Андрій Курач. - Тварини не будуть розмножуватися”.

Особливу увагу приділили створенню умов для розвитку волонтерського руху та соціального опікунства вуличних котів. Як пояснили представники товариства захисту тварин, в обов'язки котячого опікуна входить годування, лікування, вакцинація, стерилізація, догляд за твариною. Також опікун має зареєструватися та ідентифікувати всіх котів, про яких піклується.

Присутні активно виступали та позитивно оцінювали таку ініціативу про опіку вуличних котів. Водночас їх цікавила фінансова сторона такого опікунства. Втім, як пояснили захисники тварин, всі лікувальні процедури, вакцинація та стерилізація мають здійснюватися за рахунок міського бюджету та коштом спонсорів і громадських організацій. Так, одна з учасниць обговорення розповіла, що вона піклується про 17 дворових котів, окрім них, в неї є ще свої – домашні, скільки їх, не уточнила. «Свою пенсію відкладаю на смерть, своїх котів та вуличних», –  заявила жінка.

Робочий варіант проекту ухвали погодили одноголосно. Після наданих громадянами коректив до документу вже готовий проект передадуть до міської ради для розгляду його на сесії.

За матерілами: Експрес онлайн;  Galinfo .

 

comments powered by HyperComments