Львів: відчути Віктора Вазарелі. Картини з… космосу

Орися Хом’як  |  Середа, 12 червня 2013, 15:30
У Львівському Палаці мистецтв відкрилась виставка французького художника угорського походження Віктора Вазарелі (1908 - 1997), відомого на увесь світ засновника оп-арту (оптичного мистецтва). Експозиція «Творча спадщина та міф Віктора Вазарелі» налічує 140 робіт художника, зокрема – 120 серіграфій (особливого різновиду шовкографії, тобто багаторазове накладення шарів фарби), 20 об'єктів унікального живописного автопортрету майстра та єдиного у світі витвору мистецтва, який побував у космічному просторі — колажу «Космос». Картина була на борту на космічної станції «Салют 7» 1982 року.

Віктор Вазарелі працював із оригінальними оптичними й кольоровими ілюзіями, художник створив незбутні зразки оптичного мистецтва. Оп-арт набув надзвичайної популярності у період 60-70-х років минулого століття, і помітно вплинув на сучасних художників, індустріальних дизайнерів, графіків.

Вазарелі активно застосовував набутки оп-арту у дизайні, рекламі та архітектурі, завдяки чому здобув світову славу, а оп-арт увійшов до повсякденного життя. Творчий доробок Віктора Вазарелі — це картини, графіка (принти), кінетичні структури і декілька абстрактних фільмів.

«Я неймовірно щасливий, що нині маю честь представити колекцію такого незабутнього художника, як Віктор Вазарелі, -- розповідає Тібор Чебелі, колекціонер, чиє зібрання картин Вазарелі і представлено на виставці. -- З Віктором я був знайомий особисто, чималу кількість робіт він мені подарував. Митець, якого, на жаль, уже шістнадцять років немає з нами, подарував світу такі нові поняття як кінетика та пластицизм. Хочу процитувати слова Візарелі, які, напевно, найкраще відображають його творчість: «Помиляється той, хто бачить тут тільки плід творчої роботи чистого розуму. Це ТАКІ побудовані лінії та форми, які разом зі своєю ідеальністю все відновлюються, які завжди відкриваються наново. Своїми ж яскравими, потужними протилежностями або ж тендітними акордами виявляють силу та тендітність, поєднання геометрії та поезії».

За словами Василя Косіва, заступника мера Львівської міськради, сучасне 3D-графіка не могла б існувати без творчості Вазарелі. «Роботи цього митця часто репродукували у польських та німецьких виданнях минулого століття, у Вазарелі було багато послідовників. До слова, свого часу, коли оформляли сталінські робочі кабінети, відчутний був влив оп-арту Віктора Вазарелі». - розповів пан Косів.

«Виставка робіт Вазарелі відбувається в Україні уже всьоме, - стверджує Міхаель Баєр, Надзвичайний і Повноважений посол Угорщини в Україні. – За рік, що експозиція мандрує містами України, вона нарешті приїхала до Львова».

За словами пана Баєра, у творчості Віктора Вазарелі найпроглядніше візуалізується динамізм. Митець у свої роботах шукав простір та його метаморфози. «Мої картини не слід розуміти, їх варто відчути» -- казав свого часу Вазарелі.

Як розповів же сам автор колекції Тібор Чебелі, у роботах Вазарелі він бачить певну музику, картини «рухаються». Дивлячись на роботи митця під різним кутом, можна вловити 2D-  і  3D-об’єм.

Тібо Чебелі є власником колекції ось уже 45 років, 25 з яких він показує її світу. Із зібранням робіт Віктора Вазарелі, колекціонер об’їздив увесь світ: від Іспанії до Індії, від Британії до Киргизстану.

«У Вазарелі була мрія – створити архітектурне кольорове місто, -- веде мову пан Чебелі. -- Цю мрію йому здійснити не вдалось. Але, натомість, подивіться на цю різнокольорову дерев’яну скульптуру. Це, свого роду, «музика». Кольори відтіняються із світлішого до темнішого, це паралель із нотними гамами. Скульптура, яка виготовлена із абсолютно плоских деталей, має об’ємний вигляд із різних сторін».

Варто додати, що виставка робіт Віктора Вазарелі у Львівському Палаці мистецтв триватиме до 27 червня.

У квітні-травні виставку «Творча спадщина та міф Віктора Вазарелі» з успіхом демонстрували в Дніпропетровську та Харкові.

 

 

comments powered by HyperComments