Мобільний музей Івана Павла II та «Ночі храмів» у Львові

Ольга Телипська  |  Неділя, 9 червня 2013, 11:17
7 червня до Львова прибув Мобільний музей Івана Павла II, який запросив усіх мирян ознайомитись, завдяки експозиції, із думками та вченням святого отця. Виставкова площа 18-метрового автобуса відкрила перед нами невеличку частину того духовного світла, який ніс своїм служінням святіший отець, звісно, крізь призму представлених матеріальних експонатів.

Тут до уваги відвідувачів і розарій (вервиця) Святішого; образки, які роздавалися під час пастирських відвідин; літургія Годин латинською мовою (молитвеник Папи); копія паспорту; печатка кардинала Кароля Войтили. Є також і светр, котрий папа носив у подорожах; туфлі отця Івана Павла II, виготовлені шевцем з Кальварії Зебжидовського Станіславом Жмійом, і що мені впало найбільш до ока – звичайні лижі о. Кароля Войтили (50-ті роки ХХ ст.). Загалом, представлено 23 експоната.

Потрапляючи у цей невеличкий світ, де тебе оточують відеозаписи з проповідями папи, його речі, банери з цитатами, виголошеними у різні часи, відчувається тепло та світло, яке йде від цієї величної постаті, незважаючи на те, що минуло вже 8 років, як його не стало. Мабуть, ім’я папи Івана Павла ІІ, як жодне інше із служителів церкви, завжди викликатиме позитивні думки та незбагненну повагу до цієї постаті.

Приїзд Мобільного музею до України відбувається у рамках однієї з феєричних форм свідчення християнства ─ «Ночі храмів», що вже вчетверте мандруватиме теренами нашої держави. Захід зорганізований за сприяння Львівської архидієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні, спільно з Українською Греко-Католицькою Церквою (УГКЦ) та Вірменською Католицькою Церквою, під патронатом Львівської міської ради.

«Ніч храмів» вже чимало років проводиться в багатьох європейських державах, серед яких Австрія, Німеччина, Велика Британія, Польща, Франція і Чехія. «Ночі Храмів» – подія, яка на переконання організаторів, дає змогу глибше замислитися над християнським корінням Європи, над моральними цінностями людини та проблемами сучасної секуляризації та нової євангелізації.

Програма «Ночей храмів» вкрай насичена: від лекцій, дебатів, екскурсій до концертів, зустрічей зі знаковими постатями світу спорту, культури та мистецтва, і все це для виголошення маніфесту віри, як основи людського буття, адже окрім всього, цього року світова  Церква – як інституція – відзначає Рік Віри.

Кульмінацією «Ночей храмів» буде спільна екуменічна молитва у Вірменському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці, в суботу о 18.00, за участі: архієпископа, глави Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Григоріса Буніатяна,  архієпископа-митрополита Львівського Римо-Католицької Церкви Мечислава Мокшицького та верховного архиєпископа Києво-Галицького, отця і глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Розкриваючи себе для мирян в новому вимірі, Церква ставить перед собою конкретні завдання, і головне з них це – ідеологія руху за співпрацю і взаєморозуміння між християнами різних конфесій – екуменізм.

Як підкреслив заступник голови комісії у справах молоді архиєпархії УГКЦ Тарас Косар, цьогорічні відвідини Мобільного музею Івана Павла II до України (проект краківського Центру «Не бійтеся!»), є саме тим чинником, який зрештою допоможе впровадженню загальнохристиянської соціальної програми, придатної для віруючих, які живуть у країнах з різними соціальними системами.

Адже постать Святішого Отця і є уособленням тих засад, які проповідує екуменізм. До слова додам, що погоджуюсь із паном Тарасом, адже Папа Іван Павло ІІ – перший понтифік, який умів вибачатися. Підрахували, що усього з моменту обрання Папою Іоанн Павло II вибачався з різних причин приблизно 100 разів. Він вибачався перед китайцями за допущені католицькою церквою помилки часів колоніалізму. Вибачався і перед індіанцями та африканцями, і перед юдеями за колишній антисемітизм церкви. Він перший від імені католицької церкви попросив прощення за зло, вчинене «сподвижникам з інших конфесій».

Папа Іван Павло II здійснив 104 зарубіжні поїздки, і відвідав усі континенти. Під час його понтифікату понад 300 мільйонів людей стали католиками. Він мав особливу здатність об’єднувати людей довкола суспільного блага, його мудрість і зрілість це – свідчення того, що ми – люди, таки маємо змогу зберегти свою ідентичність та гідність, зміцнити їх у єдності, збереженні віри та християнської культури.

Мобільний музей Івана Павла II у Львові розташувався на площі Ринок і працюватиме до 9 червня включно, а потому вирушить до Хмельницького, Вінниці, Бердичева, Житомира, Києва.

comments powered by HyperComments