«Мстивого» Табачника закликають не грати на нервах Івана Вакарчука та львівських студентів

Юлія Миколишин  |  Четвер, 6 червня 2013, 19:05
Один із найкращих та найстаріших вишів України – Львівський національний університет ім. Івана Франка опинився зараз без законного керманича. Від 20 травня посада ректора не належить нікому – цього дня у Івана Вакарчука закінчився термін контракту. І ось сьогодні, після більше ніж двотижневого мовчання, очільник Міносвіти Д. Табачник нагадав про себе указом про оголошення конкурсу на посаду ректора ЛНУ, чим викликав хвилю обурення в студентському середовищі.

Портфель очільника Франкового ВУЗу Вакарчук носив 23 роки, лише ненадовго змінивши його на портфель керівника Міносвіти. Зараз же майбутнє Івана Олександровича зависло у повітрі і напряму залежить від милості Дмитра Володимировича. В наказі ж Міністерства чорним по білому писано: «…оголосити конкурс на зайняття посади ректора Львівського національного університету імені Івана Франка…»  та  «… організувати прийом і розгляд документів від претендентів на їх відповідність вимогам, передбачених Законом України “Про вищу освіту” та внести кандидатури претендентів до вищого колегіального органу громадського самоврядування Львівського національного університету» (http://www.mon.gov.ua/ua/news/).

Між іншим, про взаємну нелюбов Табачника і Вакарчука відомо давно – ще з часів, коли перший в одній із своїх статей образив галичан, стверджуючи, що «галичани практично не мають нічого спільного з народом Великої України». Так що оптимізму у прихильників Івана Вакарчука сьогодні не надто багато.

Тим часом, сидіти, склавши руки, не збираються студенти ЛНУ ім. Франка. Не секрет, що в самому універі симпатиків Табачника не відшукати днем з вогнем. Політикою ж ректора Вакарчука молодь більш-менш задоволена, тож нині вийшла під стіни головного корпусу, закликаючи: «Табачник, іди геть!».

«ТАК пАкращенню освіти», «Заплатив – поступив», «Вчитись – не думати. За нас подумали краще». Із такими плакатами в руках вийшли близько тридцяти студентів. Молодь переконана – Табачник просто мститься університету за проукраїнську політику та непокору Міносвіти. «Це гра на нервах, – говорить заступник голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів Андрій Болкун. – Міністр своєрідно карає Львів, львів’ян, універстет за ту принципову позицію щодо його антиукраїнської політики». Організатори акції – а це ГО «Відсіч» та адміністрація ЛНУ ім. Франка обіцяють, що акції проти нинішньої політики Міносвіти триватимуть доти, допоки не буде проведено прозорого та чесного конкурсу на посаду ректора Франкового університету. Окрім того, ініціатори чекають від Табачника відмови від «безглуздого закону про освіту», який він зараз ініціює.
 

comments powered by HyperComments