За вашу і нашу свободу: українці вшанують пам'ять Яцека Куроня

Четвер, 5 липня 2012, 17:00
Завтра, 6 липня у Львові на будинку на вулиці Стрийській, 38 встановлять меморіальну таблицю діячу польської антикомуністичної опозиції, захиснику прав людини, прибічнику ідеї незалежності України, Білорусії та Литви Яцекові Куроню.

Як зазначають у мерії, урочистості розпочнуться о 16.00 біля будинку, у якому народився та певний час мешкав Яцек Куронь.

Ініціативу відкриття меморіальної таблиці висунуло Товариство ім. Гаї та Яцека Куронів [Гражина (Гая) Куронь - опозиціонерка комуністичному режиму в Польщі, перша дружина Я.Куроня, померла 1982 року - Ред.].

Співорганізатором події є Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові.  Заплановано, що в урочистостях візьме участь Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд.

Яцек Куронь (03.03.1934, Львів - 17.06.2004, Варшава)

polska.bitfm.pl

Після відкриття меморіальної дошки, о 17.30 відбудеться покладання квітів і спільна молитва на меморіалах Січових стрільців та «Орлят» на Личаківському цвинтарі.

Додамо, що 7 липня в Українському католицькому університеті відбудеться круглий стіл пам’яті Яцека Куроня на тему «Україна і Польща в сучасному світі».

На відкритті виступатимуть Кардинал Любомир Гузар та Данута Куронь [журналістка, активістка "Солідарності", друга дружина Я.Куроня - Ред.]. Перша частина круглого стола буде присвячена постаті Яцека Куроня та його «українським текстам». Також гостям покажуть документальний фільм «Поєднання» про останнє його перебування у Львові у 2002 році. Доповідачі другої частини, яка стосуватиметься українсько-польських стосунків, говоритимуть про шанси та загрози, які стоять перед двома суспільствами.

Яцек Куронь у  Вікіпедії.

comments powered by HyperComments