Депутати вимагають у Європи не забирати в Бандери звання Героя України

Четвер, 4 березня 2010, 11:39
Депутати львівської обласної ради прийняли звернення до Європарламенту, в якому прохають переглянути пункт 20 резолюції про ситуацію в Україні, де висловлено побажання до української влади переглянути рішення про присвоєння звання Героя України лідеру ОУН Степану Бандері.

За таке звернення в середу проголосували 105 із 120 депутатів Львівської обласної ради.

«Львівська обласна рада виражає занепокоєння і нерозуміння щодо затвердженої 25 лютого 2010 року резолюції Європейського парламенту про ситуацію в Україні, пункт 20 який засуджує указ президента України Віктора Ющенка про присвоєння голові Проводу ОУН Степану Бандері звання героя України (посмертно) і рекомендує новій українській владі переглянути попереднє рішення. Вважаємо, що рішення Європарламенту не має правової та історичної основи і базується на брехні про так зване співробітництво ОУН з нацистською Німеччиною, яким у свій час комуністична пропаганда таврувала національно-визвольні рухи часів Другої світової війни. Це твердження вкрай цинічне, оскільки Степан Бандера спочатку липня 1941 по жовтень 1944 року був в’язнем гітлерівського концтабору Заксенгаузен , а двоє його братів були закатовані в Освенцемі» - сказано в документі.

В документі вказано, «що дивним є той факт, що Європарламент ставить під сумнів рішення Нюрнбернського процесу, в якому було названо справжніх злочинців і колабораціоністів та визначено саме поняття колабораціонізму».  

«Ні Степан Бандера, ні очолювана ним Організація Українських Націоналістів, ні Українська Повстанська Армія не підпадають під поняття колабораціонізму, визначеному на Нюрнбергському процесі », - підкреслюють автори звернення і нагадують, що німецький суд, розглядаючи справу про вбивство Степана Бандери агентом КГБ Сташинським, визнав фактичним організатором вбивства тодішнє керівництво СССР.

«Парламентська Асамблея Ради Європи засуджує злочин двох тоталітарних режимів 20 ст. – нацизм і комунізм, фактично зрівнявши їх між собою. Враховуючи це, виникає питання, з чим пов'язана негативна оцінка Європарламентом особи Степана Бандери – одного з найвідоміших борців проти гітлеризму і сталінізму в світовому вимірі», -зазначено в документі.

Львівська обласна рада вважає, що резолюція Європейського парламенту в пункті про присвоєння Степану Бандері Героя України, має політичне забарвлення та заангажованість, та працює на виправдання кривавого комуністичного режиму СССР. Депутати вищезгаданої облради звернулися до Європарламенту з проханням скасувати пункт 20 цього рішення.  

 

comments powered by HyperComments