Львівські інтелектуали про „гомосовєтікус”, банкрутство економіки та рік, що минає

Наталі Істоміна  |  Субота, 28 грудня 2013, 13:13
Вчора відбулася прес-конференція, де були підведені підсумки 2013 року та висловлені очікування на найближчий час від шанованих та відомих людей у Львові. Участь у дискусії взяли Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету (УКУ), Валерій П’ятак, заступник голови Львівської обласної ради (ЛОР) та Віталій Загайний, керівник Центру громадських ініціатив. Присутні разом із журналістами обговорили успіхи та негаразди 2013 року та висловили нетипові погляди щодо ролі Сходу України у Євромайдані.
Львівські інтелектуали про „гомосовєтікус”, банкрутство економіки та рік, що минає

   Фото: www.radiosvoboda.org

Мирослав Маринович, зауважив, що рік, який минає, приніс демократичний злет нашого духу, на який вже мало хто сподівався. „Це рік, який подарував нове покоління із виразним голосом. Це перше покоління, яке не є „гомосовєтікус”. Проте, з журбою радість обнялася. Ми маємо зародки нової України, і владу, яка не здатна взяти відповідальність за те, що відбувається” – розповів віце-ректор УКУ.

   Валерій П’ятак назвав 2013-й платформою для аналізу і дій на майбутнє. Високопосадовець вважає цей рік роком формування громадянського суспільства. Що стосується економіки, то п. Валерій погодився із Миколою Азаровим, який вважає, що економіка перебуває у стані безсилля і банкрутства.

   Дещо оптимістичніші думки висловив Віталій Загайний. Він вважає, що ситуація у Львові динамічно розвивається. Процес формування єдиної координаційної ради триватиме. „Це вказує, що ми не збираємося завершувати боротьбу і спротив” – резюмував п. Віталій.

  Під час обговорення року, який минає, спікери торкнулися теми Євромайдану і ролі, яку відіграв у ньому Схід України. Мирослав Маринович зазначив, що проблема Сходу залишається і досі. Для України є пасіонарними моральні аспекти, а не політичні. Схід не реагує на гасла опозиції, але піднімається, коли б’ють людей. Віце-ректор УКУ також, стверджує, що піднятися на правдиве слово на Сході значно важче, ніж на Заході. Адже, там навіть немає доступу до правдивої інформації. Віталій Загайний зазначив, що під час лекції у Відкритому університеті Майдану його хлопець із Макіївки запитав, як Захід може допомогти Сходу України. Тому, спікери зійшлися на думці, що ми повинні сприйняти Схід таким, який він є і будувати разом єдину суверенну та успішну державу.

 

comments powered by HyperComments