У Львові зимові свята вшанували виставкою ікон (ФОТО, ВІДЕО)

Наталі Істоміна  |  Четвер, 26 грудня 2013, 02:36
Нещодавно у галереї „ICONART” презентували Різдвяну виставку у рамках проекту „Від Романа до Йордана”. Виставка вже є традиційною, адже митці регулярно до різдвяних свят презентують мистецькі новинки під гаслом «У різдвяні пакунки – мистецькі подарунки!». Провідною темою робіт стали християнські мотиви.
У Львові зимові свята вшанували виставкою ікон (ФОТО, ВІДЕО)

На виставці представлені роботи художників галереї: дереворити Сашка Бриндікова, ікони на дошці Петра Гуменюка, Романа Зілінка, Софії Білик, Олі Кравченко, Уляни Нищук-Борисяк, Данила Мовчана, Уляни Томкевич, ікони на склі Остапа Лозинського, Оксани Андрущенко, а також скульптури та кераміку Ганни Друль та Ірини Марко.

Роман Василик, завідувача кафедри сакрального мистецтва Львівської Національної академії мистецтв зазначив, що слова на виставці зайві, адже все сказано роботами. „Зайшовши сюди, одразу відчув свято. Сьогодні вся Європа святкує, тому це гарний початок для виставки. Я тішуся, що у Львові є люди, які можуть зробити у такий гарний день, гарний настрій. Дай Боже нам всім гарно відсвяткувати і щоб ті події, які відбуваються зараз в Україні і Києві, зокрема, закінчилися добре” – резюмував науковець.

Оля Кравченко, мисткиня розповіла, що всі художники, чиї роботи експоновано, вже давно займаються сакральним мистецтвом. „Ми вже всі давно займаємося сакральним мистецтвом, воно входить у наше життя. Кожен раз коли сідаєш малювати, то ти готовий до того, що ти малюєш ікону. Це звиклий і стабільний процес. Це і духовна підготовленість і настрій має бути відповідний і головне, щоб був час, щоб сісти і зробити так як хочеться, щоб дійсно бути задоволеним роботою” – зізналася художниця.

Оля зазначила, що всі митці мають свій стиль і манеру і беруть за основу іконопис. Хтось обирає візантійський, хтось ікону на склі, а хтось народну ікону. Проте, всі вже випрацювали свій авторський почерк.

Відкриття виставки супроводжувалося колядкою. Присутні заколядували, наповнивши простір галереї і серця відвідувачів святковим настроєм і вищим сенсом.

Фото: Валерій Шмаков

comments powered by HyperComments