Виправдані і невиправдані сподівання Євромайдану

Наталі Істоміна  |  Середа, 25 грудня 2013, 01:35
Вчора у кафе «Андреоллі» відбулася прес-конференція, на якій підбили підсумки досягнень і поразок Євромайдану. Щодо наслідків революції з журналістами дискутували Тарас Возняк, політолог, громадський діяч та Віталій Загайний, голова правління Центру громадських ініціатив, заступник голови Львівського регіонального відділення Асоціації міст України.
Виправдані і невиправдані сподівання Євромайдану

Фото: Валерій Шмаков

Тарас Возняк зазначив, що Майдан став формою політичної культури в Україні. В той час як Євромайдан став незалежним політичним тілом, яке не залежить від політиків. Українським політикам лише було дозволено виходити на Майдан і говорити речі як сутні, так і несутні.

Політолог нагадав присутнім, якими були первинні вимоги Євромайдану. Це - підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, імпічмент Президента, відставка уряду, покарання „Беркуту” та амністія для людей, які постраждали на Євромайдані. З цього всього було лише частково виконано останній пункт. Декого з постраждалих таки помилували, але далеко не всіх.

Тарас Возняк  також, зробив доволі цікаве зауваження: „Протести у провінції – це бунт, а протести у столиці – це вже революція.”

Громадський діяч зробив також прогноз щодо виборів у 2015 році. „Завдяки Євромайдану ми побачили, які технології застосовуватимуть на виборах у 2015 році. Буде жорстока рубка. Бантики і квіточки можна не заготовляти. Потрібно щось серйозніше. Міліція народ не підтримає” – спрогнозував Тарас Возняк.

Віталій Загайний зазначив, що на Євромайдані присутня самоорганізація. Це виражено у сотнях, на які поділені присутні. На його думку це дає підстави стверджувати, що є значний потенціал громадянського суспільства.

Щодо негативів Євромайдану, то Тарас Возняк наголосив на тому, що не вдалося залучити цілу Україну. „Перекіс у галицькій бік не став перевагою” – резюмував політолог. Проте, явною перевагою цьогорічного протесту  перед  революцією у 2004 році стала поява Відкритого університету Майдану.

 

comments powered by HyperComments