Раз, два, три, продано!

Катерина Поліщук  |  Четвер, 19 грудня 2013, 16:50
Львівські політологи та громадські діячі впевнені – Янукович продав Україну. І йдеться не лише про економічну залежність, але й про провокування чергового розколу суспільства на Схід і Захід, що загрожує територіальній цілісності України.
Раз, два, три, продано!

«Мене найбільше турбує ціна за газ. Річ у тім, що Вірменія також отримала суттєву газову знижку, але після згоди приєднатися до Митного союзу. І ця ціна є навіть більшою, аніж майбутня українська - $289 за тис. м. куб»,- коментує львівський політолог Ігор Балинський.

При цьому він відзначає, що отримавши кредит від Росії, Янукович отримав тактичну перевагу перед опозицією. «Сьогодні ми стали свідками совкового маразму у вигляді зборів трудових колективів на підтримку дій Януковича. Завтра всі підконтрольні медіа будуть говорити про "дружню" і "братську" Росію, яка, на відміну від "кровожерливого" Заходу та МВФ, знову прийшла на допомогу. От тільки за яку ціну?»- ставить риторичне запитання політолог.

На це запитання лаконічно відповів інший львівський політолог Ігор Танчин. На його думку в Україна розплачуватиметься з Росією класично - власною незалежністю.

«Вже вкотре Україна пробує вирішити свої тактичні проблеми шляхом угоди з Росією. Колись так зробив Хмельницький, звернувшись до Москви аби та допомогла розв'язати кризу у стосунках з Річчю Посполитою та внутрішніми ворохобниками. І, як знаємо, таки допомогла. А загалом такий спосіб вирішення проблем нагадує логіку господаря, який найняв бригаду майстрів для ремонту квартири і розплатився з ними тією ж таки квартирою», - резюмує Ігор Танчин на свої сторінці у facebook.

 Своєю чергою львівський громадський діяч, член всеукраїнської громадської мережі «ОПОРА», яка серед іншого постійно моніторить дотримання закону під час проведення виборів в Україні,Олександр Неберикут, переконаний – Янукович знайшов гроші не стільки для підтримки української економіки, як для підкупу виборців у 2015 році. Про це він написав на своїй сторінці у facebook коментуючи інформаціюпро те, що Захід був готовий надати Києву щонайменше 20 млрд євро, якби Україна погодилася підписати угоду про асоціацію з ЕС.

«От і перші факти, які свідчать, що розмови про жадібність ЄС (яка нібито і відштовхнула Януковича від Європи) сильно перебільшені. Так, Федоровичу дуже були потрібні гроші, але ще більше йому були потрібні гарантії, що за цими грошима не буде ніякого контролю. І в цьому аспекті ЄС його жорстко кинув. Адже який ідіот погодиться давати скомпрометованому політику сусідньої держави по 4 млрд доларів щорічно (такою була приблизна ціна "соціальних ініціатив президента" в попередні два роки) на масовий підкуп виборців», - пише Олександр Неберикут

Тож експерти переконані в найближчій перспективі відбудеться вигідне Януковичу відновлення вектору протистояння Схід/Росія - Захід/Європа і під питанням знову опиниться територіальна цілісність країни.

 Також експерти не виключають можливість спроби чергового силового розгону майдану. «Янукович вважає себе переможцем - йому вдалося "стабілізувати" економічну ситуацію на позірно вигідних умовах. В межах такої логіки Майдан може трактуватися ним як перешкода, "зачистка" якої буде незначною репутаційною втратою, оскільки репутації як такої вже не існує», - переконаний Ігор Балинський.

Нагадаємо, 17 грудня в Москві під головуванням президента України Віктора Януковича і президента Росії Володимира Путіна відбулося шосте засідання українсько-російської міждержавної комісії. За результатами цієї зустрічі Путін повідомив, що підписано документ, який дозволяє «Газпрому» поставляти газ в Україну за ціною $268,5 за тисячу кубометрів, тоді як зараз вона становить понад $400, тобто ціну російського газу для української держкомпанії знизили майже на третину.

comments powered by HyperComments