Ярослав Грицак: „Це ще не є революція – це революційний процес”

Наталі Істоміна  |  Середа, 18 грудня 2013, 21:32
Вчора у книгарні „Є” відбулася розмова на тему “Що відбувається, що відбулося, чого чекати? Про Євромайдан, події та явища навколо”. Дискутували Анатолій Романюк – політолог, Ярослав Грицак – історик та Світлана Одинець – соціолог. Учасники розмови обговорили підписані документи з Росією, діяльність опозиції та ще багато подій, пов'язаних з Євромайданами.
Євромайдан у Львові

    Анатолій Романюк прокоментував підписання нещодавніх документів з Росією. Політолог висловив думку, що влада отримає підтримку Росії в умовах міжнародної взаємодії. „Позиція Януковича дещо посилюється. Крім того, буде представлений бюджет, який мав бути представлений ще у вересні. Проте, документи, які були підписані із Росією – це не є дорога до Європейського союзу, це дорога в іншу сторону. Тому заявки про те, що сьогодні ми підпишемо ці документи, а завтра документи про асоціацію – дійсності не відповідають” – вважає Анатолій Романюк.

    Політолог вважає, що майдан у Києві не має інструментів для того, щоб змусити владу піти. Інструменти можуть розширятися за рахунок проведення акцій громадянської непокори. Політичні лідери знають про цей інструмент, але не готові його застосувати. В разі якщо це застосовано не буде, то ми маємо ситуацію, в якій можливим стає круглий стіл, де потрібно шукати вихід.

    Ярослав Грицак, коментуючи ситуацію щодо підписання документів з Росією вдався до метафорики і заявив, щодо нам показали тільки сир і ми ще не знаємо якою є мишоловка.

    „Те, що Янукович сьогодні взяв – це майже те, що він має віддати за три тижні. Янукович бере гроші з Москви, щоб закрити дефолт. Економіка на колінах і це говорю не я, а економісти. Ніколи ще ситуація не була такою поганою як зараз” – висловив не надто оптимістичні погляди історик.

    Доволі суперечливу думку озвучив Ярослав Грицак щодо усунення влади, навівши приклад Помаранчевої революції. „Ця влада не впаде від одного удару. У 2004 році Кучма міг здати владу так просто, але це не Кучма, це інший тип влади” – заявив історик. Так Ярослав Грицак одним махом наче знівелював перемогу, яку в свій час вибороли мільйони. Чи не знецінив таким висновком науковець подвиг українського народу, списавши його на слабкість тодішнього президента?

    Про власне події на Євромайданах Ярослав Грицак висловився наступним чином: „Це ще не є революція – це революційний процес. Бо коли є революція, то відомо коли це закінчиться”.

    Світлана Одинець звернула увагу, що за весь період, поки люди на Майдані, опозиція не вийшла з якимось нормальним інтелектуальним текстом звернення до громадян. „На вулиці  70 % людей з вищою освітою. Ми чуємо про українську мрію, про перемогу і „Слава Україні”. Ми можемо вірити в чудо і, можливо, ми чогось не добачаємо, або просто вони шифруються добре” – висловила припущення соціолог, маючи на увазі  "маскування" опозицією її інтелектуальних меседжів до людей.

Фото: www.delfi.ua

comments powered by HyperComments