Урожай «Карпат». Підсумки осінньої частини сезону

Дмитро Майстренко  |  Субота, 7 грудня 2013, 21:20
Перша половина сезону української Прем’єр-ліги вже позаду і саме час підбити підсумки. Спробуємо з'ясувати, що вдалося головному тренерові «Карпат» Олександру Севідову зробити за половину чемпіонату.
Урожай «Карпат». Підсумки осінньої частини сезону

Фото: //fckarpaty.lviv.ua

Перед стартом сезону головна футбольна команда Львова втратила багатьох своїх лідерів через значн зниження заробітної платні для гравців «зелено-білих». На їхнє місце прийшли молоді та орендовані гравці. Іншим словами, склад «Карпат» зазнав значних змін.

Ще однією проблемою для Олександра Севідова під час підготовки команди до чемпіонату стало й те, що впродовж усього трансферного вікна з’являлися нові гравці. І передсезонну підготовку єдиними колективом «Карпати» пройти не змогли. Звичайно, це вплинуло на гру команди у стартових матчах чемпіонату.

Найпершим позитивом для команди стало те, що керівництву вдалося домовитися з Олегом Голодюком та Сергієм Зеньовим. А також підписання Младена Бартуловіча, який залишився без роботи після зникнення з футбольної карти України криворізького «Кривбасу». Таке оновлення колективу та той факт, що команда разом не проходила передсезонні збори, не дозволили з упевненістю дивитися на сезон, зокрема, вболівальникам. Як наслідок, перший млинець Олександра Севідова на чолі «Карпат» був глевкий.

Справжніми лідерами у перших матчах львівського клубу стали гравці на флангах. Це Младен Бартуловіч та Павло Ксьонз. Така активність флангових гравців свідчить, що гру своєї команди Олександр Севідов в атаці будуватиме саме через фланги. А для цього йому потрібні були кваліфіковані виконавці. Проте ще влітку «зелено-білі» втратили Кзьонза, якого орендував харківський «Металіст».

Тепер розглянемо детальніше гру львівської команди впродовж осінньої частини сезону. У стартових турах «Карпати» показували різну гру. Яскраво помітно було, на що саме робить ставку наставник «левів». Як справжні «королі звірів» «карпатівці» намагалися битися на кожному клаптикові поля. Однак незіграність та брак майстерності не завжди дозволяли здобувати очки.

Спочатку команді було набагато зручніше грати у гостях, ніж на домашньому стадіоні «Україна». Пов’язано це було з тим, що наставник використовував різні схеми у домашніх та виїзних матчах. У гостях команда діяла від захисту, зосередивши основні сили на тому, щоб вберегти свої ворота «сухими». А попереду діяла на контратаках. Саме атакувальні дії забезпечували швидкі проходи флангами.

Вдома ж перед власними вболівальниками «Карпати» намагалися діяти першим номером. І це виливалося у проблему зі здобуттям залікових пунктів. За такої гри значно зменшувався простір на флангах, за чим слідувало зменшення маневрів в атаці саме з флангів. А по центру пройти «карпатівцям» було значно складніше.

Та й позаду за такої атакувальної гри не все було гаразд. Незіграність та не завжди достатня кваліфікація виконавців лінії оборони оберталася на пропущені м’ячі. Як наслідок, і втрата очок. Тому «Карпатам» легше було здобувати очки на виїзді. Коли ж вдома вони грали від оборони, то зуміли перемогти й чинного чемпіона донецький «Шахтар».

Та все ж роботу Севідова можна помітити неозброєним оком. А тут і результат не забарився. Якщо перед сезоном львівському клубові пророкували безуспішну боротьбу за виживання, то взимку «Карпати» вже упевнено почувають себе, борючись за місце у десятці. Однак ще залишається багато роботи з командою.

Олександр Севідов: «У нас почало вимальовуватися більше командних дій, трошки покращилася командна швидкість. Вона, швидкість, не доведена до автоматизму, але вже почали з’являтися проблиски того, що ми хочемо бачити. Тому сказати, що ми тупцюємо на одному місці, я не можу. Підтвердження тому - запрошення Федорчука до збірної України, Балажіца - у збірну Словенії, а Костевича - в молодіжну збірну нашої країни. Тобто, це показник того, що наші футболісти прогресують».

Не можна не звернути увагу й на роботу із молодими футболістами. В осінній частині сезону сповна розкрилися такі молоді голкіпери, як Роман Підківка та Олександр Ільющенков. Також Володимир Костевич зумів закрити проблемну позицію лівого захисника. І своєю грою заслужив навіть виклик до молодіжної збірної України. Окрім цих гравців, у «Карпатах» розкрився універсальний гравець Валерій Федорчук. У результаті він отримав запрошення від Михайла Фоменка до лав національної збірної. Це свідчить про безпосередню і вдалу роботу Олександра Севідова на чолі львівських «Карпат».

Павло Пашаєв: «Зараз чудова атмосфера в команді. Всі хлопці переживають за спільну працю. Усі розуміють, що від нас вимагає тренерський штаб, всі наполегливо працюють над досягненням результату. Севідов – дуже хороший спеціаліст. І я думаю, всім, не тільки мені, а й усім футболістам приємно з ним працювати. Він безумовно нас навчить тому, чого ми раніше не знали. Та й взагалі всі спеціалісти у нашому тренерському штабі дуже хороші. І я задоволений, що можу з ними попрацювати».

Отже, «Карпати» після половини сезону вже не перебувають в статусі бенадійного аутсайдера. Робота, виконана Олександром Севідовим на чолі львівського клубу, утілилася в те, що вболівальники впевнено можуть дивитися в найближче майбутнє, тобто весняну частину сезону. Також помітна робота із молоддю, що в довгостроковій перспективі обернеться на подальший  розвиток, а не регресію клубу. Головному тренерові вдалося повернути характер команді, що ні в якому разі не «зливатиме» гру. Тому шанувальники впевнено можуть йти на стадіон і не соромитися за свою команду.

comments powered by HyperComments