Євромайдан у Львові змінює вектор (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Субота, 30 листопада 2013, 22:56
На львівському Євромайдані ввечері побільшало людей. Вся площа перед пам'ятником Т.Шевченку і стометрівка перед оперним театром заповнені людьми. За приблизними підрахунками сьогодні тут зібралося близько 30 тис.осіб. Очевидно така масовість пояснюється громадським невдоволенням силовим розгоном Євромайдану в Києві.
Євромайдан у Львові змінює вектор (ФОТО)

З самого ранку присутніх на площі перед сценою було не надто багато та після обіду люди почали масово приходити і ділитися один з одним співпереживаннями, новинами і думками з приводу останніх подій. В цей час на площі з великого екрану йшла трансляція відеозаписів розгону столичного Євромайдану «Беркутом». Деякі старші жінки плакали дивлячись ці страшні кадри. При цьому саме питання Євроінтеграції на львівському майдані уже відчутно відійшло на другий план. Тепер вектор дещо змінився - люди прагнуть відставки президента та уряду.

Євромайдан у Львові

Наразі ж спостерігається як в натовпі зростає  суспільна напруга. Сьогодні багато львів’ян очікують прибуття автобусів з „Беркутом” до міста. Ситуацію підігрівають поширені деякими користувачами соцмереж кадри як начебто з Києва до Львова виїжджають автобуси зі спецпризначенцями. Проте досі достеменно невідомо прибудуть автобуси чи ні. У зв’язку з цим багато львів’ян сьогодні ходили по центральних вулицях, шукаючи чи не припаркувався бодай десь один із таких бусів.  А охороняти львівський Євромайдан прийшли футбольні фанати, чимало з яких уже мають досвід спілкування з «Беркутом».

Та все ж людей закликали залишатися на майдані вночі. Через можливість провокацій ведуча Софія Федина попросила покинути площу жінок і дітей, оскільки вони можуть постраждати. Також, як повідомила вона зі сцени, за останньою інформацією львівський «Беркут» відмовився виконувати злочинні накази по розгону майдану у Львові. Тепер «беркутят» керівництво начебто попросило написати заяви на звільнення.

Ще одною радістю для присутніх на площі став несподіваний виступ на сцені одного з лідерів об’єднаної опозиції Віталія Кличка. Після нього виступив легендарний гурт «Танок на майдані Конго», який багатьом запам’ятався завдяки пісні «Разом нас багато!», яка стала гімном Помаранчевої революції. Після них слово взяли народні депутати від ВО «Свобода»  Ірина Сех та Юрій Михальчишин. Нагадаємо, під час минулого виступу Михальчишина на львівському Євромайдані його прогнали зі сцени під вигуки натовпу «Ганьба!» за те, що назвав студентів сопляками.

Цього ж разу Юрій Михальчишин привітав львів’ян, мешканців «Бандерштату» та закликав не всім їхати на Київ, адже львівському майдану також потрібна охорона із міцних хлопців у разі чого. За його словами сьогодні є два центри боротьби – це Київ і Львів. Також він закликав звертатися до рідних і друзів «беркутівців», аби переконувати їх не застосовувати силу, оскільки вони живуть поряд із нами і теж можуть стати жертвами насильства.

Згодом на сцену Євромайдану вийшов голова Львівської обласної ради Петро Колодій, який заявив, що облрада виконує волю громади і підтримує дану акцію протесту. За його словами, уже діє координаційна рада і громадський корпус, котрі займаються виїздом охочих у Київ. Так, за його словами, уже сьогодні в 23.00 має вирушити автоколона на Київ у супроводі народних депутатів Ірини Сех, Юрія Михальчишина, Степана Кубіва та Ігоря Васюника.

Також до громади на майдані сьогодні зверталися Юрій Шухевич, Ярослав Кензьор, Ростислав Новоженець та інші культурні і громадські діячі.

Окрім цього сьогодні ввечері трапився невеликий інцидент на сцені. Молодий львів’янин з невідомих причин вимкнув генератор на сцені, чим позбавив сцену світла і озвучки, проте охорона його швидко схопила. Згодом молоду людину відпустили, провівши з нею виховну бесіду.

comments powered by HyperComments