Асоціації з ЄС не буде, а генерал Сало готовий виконувати своє головне завдання

Олекса Олич  |  П'ятниця, 22 листопада 2013, 16:40
Після того, як 21 листопада уряд Азарова ухвалив рішення про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію з ЄС, стало зрозуміло, чому саме на Львівщині з’явився Олег Сало. Тому що ще наприкінці жовтня Янукович знав – на Вільнюському саміті 28 листопада угода може бути не укладена.
Асоціації з ЄС не буде, а генерал Сало готовий виконувати своє головне завдання

В такому випадку хто б перший піднявся на масові протести? Мабуть, не  Донецьк або Крим. А Галичина, більшість мешканців якої так чи інакше пов’язані з Європою, і не тільки ментально, але й матеріально. Спрощення візового режиму, легальне працевлаштування – ось те, чого чекала Галичина. Провал цих надій автоматично означає громадські протести, посилені соціально-економічною кризою, виправити яку уряд Азарова може хіба що у власній уяві.

Бунтувати найактивніше буде не коректний «галицький інтелігент», «соціально відповідальний» перед  дітьми вчитель або дрібний чиновник. Бунтуватимуть перш за все ті, хто за професійною діяльністю мусить бути активним, хто має що втрачати – підприємці. Саме тому Сало вже встиг провести з ними «профілактичну», щоправда, безуспішну зустріч.

Бунтуватиме студент. Який завжди знайде вільний час та натхнення, ще й коли йому популярно пояснять: перекреслили твої надії на кращу освіту та вищу зарплату. У вищих навчальних закладах Львівщини здобуває освіту 139 тисяч студентів. Серед регіонів України в розрахунку кількості студентів на 10 тисяч населення область посідає третє місце (після Києва та Харківщини). Передбачаючи такі неприємності, Янукович і призначив надійного «генерал-губернатора», загартованого 2004-м роком, до найскладнішої області Галичини. Цієї ночі студенти вже розпочали самостійні протести, які вранці продовжать під облдержадміністрацією. Тепер черга молоді вдруге ставити Сала на місце.

Але той діятиме не тільки відвертим тиском. Напередодні, 20 листопада, після «робочих зустрічей» Сала в Києві, міністерство фінансів додатково перерахувало Львівщині ще 6 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету на оплату різноманітних пільг та компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Ці кошти передані місцевим бюджетам для спрямування за призначенням.

Зокрема, бюджету Львова спрямовано субвенцію в сумі 3,7 мільйона - щоб врегулювати ситуацію з пільгового перевезення пасажирів в міському електротранспорті та погасити заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками ЛКП «Львівелектротранс». Фактично, десятки мільйонів, які полилися з Києва в область одразу після призначення Сала, отримані начебто його стараннями, насправді є звичайним інструментом впливу на місцеві ради. Мовляв, бачите, як намісник старається? Будете чемні, не будете надто гострі заяви на сесіях штампувати – підуть ще субвенції, ваші місцеві громади будуть задоволені. Почнете виголошувати зайве – не буде субвенцій взагалі, або затримають їх для того чи іншого району, в якому місцева рада виявилася особливо "недалекоглядною" та політично "невиваженою". Натомість отримаєте невдоволення громади про себе ж.

Логіка примітивна, на рівні генерала ДАІ. Проте тепер буде цікаво, скільки ж районних та міських рад таки прийматимуть звернення і стосовно розвороту влади в напрямку Митного Союзу, і стосовно ганебної для Львівщини персони Сала.

 

comments powered by HyperComments