Львів ризикує знову загрузнути в заметах через саботаж Держказначейства

Катерина Поліщук  |  Середа, 20 листопада 2013, 17:45
Торішня зима нічого не навчила керівництво держави. Мало з того, що з держбюджету не виділили жодної копійки на закупівлю спецтехніки, так ще й Держказначейство не оплачує спецтехніку, яку Львів купує за власні гроші. Навіть закупівля піскосуміші для посипання вулиць під час ожеледиці – сьогодні зависла через блокування грошей на «рахунках» Держказначейства.
Львів ризикує знову загрузнути в заметах через саботаж Держказначейства

Нещодавно Департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради уклав угоду на закупівлю 35 одиниць спецтехніки та 2 одиниць додаткового обладнання для очистки вулиць від снігу та прибирання міста на суму майже 19 мільйонів гривень. За останні кілька років це найбільша масова закупівля спецтехніки для прибирання вулиць.
«За ці гроші ми купуємо більше десятка машин, для очистки дороги від снігу та посипання її піскосумішшю, кілька грейдерів, екскаваторів, мінінавантажувачів, тракторів. Купуємо навіть спеціальний автомобіль для очистки центральної частини міста, яка є пішохідною, тому там потрібно легшу техніку. Він не лише зможе очистити тротуари і площі від снігу, але й зможе їх мити влітку. Решта техніки теж можна застосовувати для прибирання вулиць міста влітку за рахунок додаткового обладнання. Завдяки цій техніці ми зможемо ефективно відреагувати на снігопади», - розповів Валерій Самойленко, начальник відділу благоустрою департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради.
Зараз в арсеналі львівських комунальників є 120 одиниць спецтехніки. Однак вона у своїй більшості застаріла. Як запевняє Валерій Самойленко, за помірної зими наявної техніки для прибирання Львова вистачало. Однак будь-яке відхилення від норми опадів оберталося тим, що, або комунальникам потрібно було працювати понаднормово (а це залучення додаткових людей і, відповідно, оплати), або закупити додаткову техніку. Торішня зима з несподіваними снігопадами в березні та, фактично, зупинки життєдіяльності міста, боляче вдарила по іміджу міського голови та поставила питання оновлення техніки руба. Однак всі намагання мерії убезпечити себе від «несподіваного» приходу зими нівелює Держказаначейство, яке досі тримає гроші в себе на рахунках і не виплачує їх фірмам-постачальникам.
«Наразі ми отримали чотири екскаватора та три мінінавантажувачі. Це те, що точно вже є і ми можемо використовувати в будь-який момент. Ще на 11 одиниць подали платіжні доручення в Держказначейство, однак воно блокує виплату грошей фірмам-постачальникам. А без грошей техніку нам не привезуть. Тому сказати точно чи буде вона до зими я не можу»,- резюмує Валерій Самойленко.
Не краща ситуація і з закупівлею піскосуміші на випадок ожеледиці. За словами керівників, у кожному районі є в середньому 900 тонн піскосуміші. Однак, за минулий зимовий сезон було використано в середньому 3500 тонн.
За словами Олександра Удовенка, голови Шевченківської районної адміністрації, вони отримали понад 900 тонн суміші, однак платіжні доручення за неї на суму 254 тис грн. Держказначейство не виконує. У Залізничному районі близько 1 тис тонн є на залишках із попередніх закупівель, цієї ж осені тендеру взагалі не проводили через блокування коштів. У Личаківському районі наполовину розрахувались за 1 тис кубометрів піскосуміші, яку вже купили. Така ж ситуація і в Галицькому районі – за тисячу кубометрів суміші ще не проплатили більше 230 тис грн. Водночас, більше 900 тонн суміші заготовлено у Франківському районі, тут з постачальниками уклали договір про взаємозалік податків і боргів перед ними не мають. Для Сихівського району на піскосуміш передбачено 475 тис грн. Однак, за словами голови Сихівської РА Ірини Маруняк, ці кошти в казначействі пообіцяли перерахувати лише завтра. Відтак, оскільки тендер вже відбувся, після перерахунку коштів суміш привезуть у комунальні підприємства.

comments powered by HyperComments