На даху Інституту геодезії Львівської політехніки відкрили лабораторію

Валерій Шмаков  |  Вівторок, 19 листопада 2013, 23:42
Лабораторні заняття студентів Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка» відтепер проходитимуть на даху власного вишу. Адже сьогодні на даху навчального корпусу № 2 Політехніки урочисто відкрили навчально-наукову геодезичну лабораторію з сучасним обладнанням.
На даху Інституту геодезії Львівської політехніки відкрили лабораторію

Поява лабораторії вартістю близько 300 тис.грн. стала можлива завдяки проекту «Темпус», метою якого є модернізація вищої освіти в галузі геоінформаційних технологій в Україні,  Вірменії  та Молдові.

Як розповів директор Інституту, доктор технічних наук, професор Корнилій Третяк, раніше, аби провести лабораторні заняття, студенти виїжджали на практику на полігон біля міста Бережани або ж робили заміри поблизу корпусу Інституту, де обмежена видимість. Проте, сьогодні у студентів з’явилася можливість проводити геодезичні заміри над всім Львовом.

«Для цього у різних точках міста встановлені 25 дзеркал-відбивачів, відстань до яких практиканти визначатимуть з допомогою нової апаратури. Тож завдяки хорошій видимості з даху 7-ми поверхового корпусу студенти матимуть змогу проводити тут весь спектр геодезичних вимірів, такі як визначення координат, точні вимірювання відстаней та астрономічні спостереження. Для цього тут є роботизовані та звичайні тахеометри, GPS-приймачі, лазерний сканер FARO, а також три безпілотні літальні апарати», - розповів професор  Третяк.

За його словами, один з літаків Інститут придбав, а інші два з’явились у результаті співпраці науковців кафедри фотограмметрії та геоінформатики Інституту геодезії і Київського політехнічного інституту (КПІ).

«У Києві розробили сам літальний апарат, а фотограмметричну частину зробили наші фахівці. І ці літаки уже виконують польоти», - зазначив директор Інституту геодезії НУ «ЛП».

Так, один з літаків, який використовують, для аерофотозйомок місцевості, запускають у політ з допомогою спеціальної катапульти. Він може керуватися людиною з землі або літати в автоматичному або напівавтоматичному режимах. Його завданням є вести аерофотозйомку малих населених пунктів з висоти 300 метрів. Фотозйомки із такої висоти зазвичай використовують для складання кадастрових планів та карт місцевості великого масштабу.

Всього, як зазначив Корнилій Третяк, у лабораторії є 21 робоче місце і вона постійно буде відкрита для студентів і в позалекційний час. Навчатися у ній зможуть спудеї починаючи з другого курсу.

Також, за його словами, нове обладнання Інституту планується використовувати для лазерного сканування об’єктів історичного середовища. Зокрема – дерев’яних церков, які увійшли нещодавно до спадщини ЮНЕСКО.

Окрім цього, Інститут геодезії НУ «ЛП» запропонував Українському антарктичному центру нові підходи до вивчення льодовиків, змін клімату в Антарктиді завдяки використанню нового обладнання.

«Плануємо використати наш безпілотний літак для глобального дослідження змін клімату в Антарктиді. Також, разом із однією з компаній у нас є домовленість про проведення спільної експедиції в наступному році для підводного сканування рельєфу дна на території Антарктичної станції, що є важливим для морської навігації», - повідомив Корнилій Третяк.

Більше фото тут.

comments powered by HyperComments