Ів Аньєс: «Правдивість інформації – абсолютне правило журналістики»

Оля Юречко  |  Середа, 13 листопада 2013, 11:36
Другий день поспіль Львів відвідують світові знаменитості. Сьогодні львівські студенти УКУ мали змогу зустріти, послухати і поспілкуватися з відомим світовим журналістом, редактором французької газети «Le Monde», директором центру підготовки і перепідготовки у Парижі і автором перекладеного українською «Підручника з журналістики» Івам Аньєсом.
Ів Аньєс: «Правдивість інформації – абсолютне правило журналістики»

Відомий французький репортер прибув до Українського Католицького університету на запрошення Школи журналістики УКУ та за підтримки Французького інституту , щоб виголосити свою доповідь на дуже актуальну тему для сьогодення «Журналістська професійна етика, як ціль для мас-медіа, журналістів і публіки».

Ів Аньєс одразу зазначив, що ситуація зі ЗМІ в Україні є гіршою у порівнянні з Францією. Це можна пояснити багатьма факторами: фінансовим становищем, рівнем освіти, технічним забезпеченням. Друга проблема ЗМІ – прихід інтернету, який змінив дані медіа в усіх країнах. Ця революція послабила певною мірою письмову пресу і журналістику загалом.

Великою проблемою сучасних ЗМІ, як друкованих, так і радіо, інтернет та ін. – криза довіри, яка триває вже бл. 20-30 років та наростає між журналістами і публікою. «Найбільша проблема, – говорить Ів Аньєс – це те, що медіа дуже сильно копіюють один одного. Все є на одному і тому ж рівні, наприклад гуманітарні проблеми в Європі, історії людей, а друге – це те, що журналістика походить найбільше від політики і літератури, тобто професій, які творять думку. Це протилежно до журналістики британської, у який найважливішим є факт».

Ів. Аньєс наводить кілька правил, які повинен дотримуватися кожен журналіст: повага осіб і приватного життя, тобто якщо не правильно написати якусь особу, яка неправдиво звинувачена, то ця особа може бути вражена цим. Друге – пошук істини. Кожен має правдиво викладати інформацію і ні в якому разі не відхилятися від фактів навіть мінімально. Перевірка інформації – абсолютне правило журналістики, – говорить Ів. Аньєс.

Свобода висловлювання – це дуже важливим для суспільства. А якщо говорити про журналіста, то він стає посередником між суспільством і людьми. Тобто журналісти мають певні зобов’язання перед громадою. «Журналіст повинен писати не для працедавця, а для людей», – відзначає Ів. Аньєс. 

comments powered by HyperComments