Чи «проковтне» Львів Сало?

Олекса Олич  |  Вівторок, 12 листопада 2013, 00:12
Хоч як відверто призначення генерал-майора міліції Олега Сала губернатором Львівщини прокоментувала Ганна Герман («одне з найбільш вдалих кадрових рішень, які тільки можна було зробити стосовно Львівщини», «зможе навести порядок»), реакція місцевих політиків, депутатів обласної ради виявилася доволі млявою. Питання про недовіру вноситимуть у порядок денний чергового засідання сесії 12 листопада.
Чи «проковтне» Львів Сало?

 Але поки що  «Свобода», «Батьківщина», УДАР  та НРУ з потрібних  78 голосів набирають 73. Бракує ще лише «п’яти» багнетів. Проте існує великий сумнів, чи навіть всі «офіційні» опозиціонери дотримаються дисципліни – в день сесії чи момент голосування зненацька можуть виникнути затори на дорогах, проблеми зі здоров’ям тощо. Львівська обласна рада вже висловлювала недовіру попередникам Сала, але ніколи під час голосування не вдавалося зібрати 2/3 голосів депутатів. Якщо за недовіру знову проголосує більше половини, але менше 2/3 депутатів, тоді це рішення скерують на розгляд президенту. А значить, Сало поки що може почуватися доволі впевнено. Він заздалегідь заявив, що на сесію не прийде, оскільки буде на зустрічі з Азаровим. А ідею відставки як таку вважає «незаконною», оскільки пробув на посаді лише кілька днів.

Проте «про всяк випадок», невідомі особи розклеїли листівки компрометуючого змісту з фото депутатів від ВО «Свобода» і з підписом «УДАРимо зараз по зрадниках…». Самі УДАРівці назвали це брудною провокацією влади, яка намагається розсварити опозиційні сили. А чого ж сподівалися іншого? Повернувся Сало, повертаються і методи-2004.

Доки опозиція нерішуче готується до «рішучого» бою з генералом міліції, за «справу Сала» взялася громадськість, зокрема, і ті молоді люди, які пам’ятають свої студентські часи і 2004-й рік. Тоді президентська кампанія стала «зірковим» часом для Сала, хоч ледь і не коштувала йому зірочок на погонах. Міліція переслідувала та залякувала студентів з громадської кампанії «ПОРА!». Після проведеного обшуку «орлами Сала» в приміщенні Студентського Братства з другого разу виявили навіть гранати… І ось, у розмові з журналістами Сало припустився однієї прикрої помилки: на запитання, чи були підкинуті гранати, відповів: «Гранат не було ніяких, і ніяких гранат ніхто не заносив. Вони поклали собі гранати, показали і розказували, що їх переслідують. Бо тоді «ПОРА» була безініціативна».

//uk.wikipedia.org

Нічого розумнішого вихованець системи ДАІ вигадати не зміг. А тому в Львові війна проти Сала виходить за стіни обласної ради, виливаючись у листівки, написи на асфальті, інтернет-компанію та пікет, який повинен 12 листопада «допомогти» опозиції зібрати свої голоси «проти».

Сам генерал тим часом намагається подати себе комунікабельним з журналістами, енергійним та ефективним керівником. Спростував чутки, що планує призначити заступниками давніх колег – Тараса Козака та Мирослава Хом’яка (директор департаменту екології Львівської ОДА, свого часу очолював обласну податкову адміністрацію після Сергія Медведчука-молодшого). Жодних вказівок стосовно президентської кампанії не отримував, його завдання – дбати про добробут та економіку Львівщини. А працювати буде за своїм особистим принципом: якщо завдання поставлено, воно має бути виконано.

Правда, його вказівки обмежуються гаслами рівня секретаря райкому КПРС: «Верхи хочуть працювати, низки не знають як, а середня ланка в аморфному стані!», «Чому видатки більші, ніж доходи?», «Райони повинні працювати і розвивати економіку!», «Транспорт повинен виходити справним, щоб у нас не було аварій!», «Піднімайте медицину!». Пригрозив навіть особисто зайти в кожну лікарню області з перевірками. Припустився лише однієї серйозної помилки в питанні, що Добротвірська ТЕЦ не бере вугілля від ДП «Львіввугілля»: «Якщо там не буде наше вугілля з «Львіввугілля», будемо говорити по-іншому». Але ж вугілля для ТЕЦ тепер купляють ніяк інакше, як звідтіля, звідки вказав сам Ахметов.

//vinnitsaok.com.ua

Забув генерал, що з Рінатом Леонідовичем колись сам тодішній шеф МВС Луценко намагався воювати, навіть бронетехніку до офісу підганяв. І що? Мабуть, не шепнули вчасно, яка там специфіка з вугіллям насправді. З такою некомпетентністю як би самому генералові МВС Салові не повторити подальший шлях міністра МВС Луценка…

Не забув Сало і своїх старих традицій: виявив бажання разом з прокуратурою, начальниками міліції та фіскальними органами зібрати малий, середній бізнес та платників податків. Для розмови про «надходження» в бюджет коштів. Не забув і про потребу зміцнювати своє основне «знаряддя» - місцеві «органи». Наказом МВС в області вже призначено нових керівників шести міських та районних відділів міліції.

Отож, на Львівщину прийшов керівник з «твердою рукою, який буде готувати вибори президента в 2015 році. Який вміє і знає, кого і як треба «пресувати». Правда, в 2004 році це йому не допомогло. А що ж тепер відповість Львів?

comments powered by HyperComments