Подвійний удар по Галичині. Губернатором Франківщини став головний регіонал області Василь Чуднов

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 8 листопада 2013, 17:26
Не встигла ще Львівщина отямитись від новини про призначення губернатором скандального міліцейського генерала Олега Сала, як інформаційний простір сколихнула свіжа кадрова ротація. Сьогодні віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко представив нового голову Івано-Франківської ОДА регіонала Василя Чуднова.
Подвійний удар  по Галичині. Губернатором Франківщини став головний регіонал області Василь Чуднов

До нього цю посаду обіймав Михайло Вишиванюк, який відзначився тим, що знаходив порозуміння зі всіма політичними силами, які були при владі. В результаті він п’ятнадцять років сидів в кріслі голови ОДА: з 1997 по 2005 та з 2010-до сьогодні. До слова, як пише прикарпатський портал pravda.if.ua, у свій час саме Вишиванюк «проштовхнув» Василя Чуднова в  бізнесмени.

Щодо нового губернатора Франківщини, то його злети і падіння у політикумі та бізнесі тісно пов’язані з Партією регіонів. І подібно до Олега Сала він є «місцевим».

Політологи переконані: зважаючи на тенденції кадрових призначень, Президент вирішив не приховувати свої наміри до наступних президентських виборів «завоювати» Галичину. Наразі незрозуміло як саме він це робитиме – батогом чи пряником. При цьому  аналітики не виключають таке банальне пояснення кадрових ротацій, як погані економічні показники областей за головування попередніх губернаторів.

Біографічна довідка:

Василь Чуднов народився в 1958 році у селі Космач Косівського району Івано-Франківської області. Трудову діяльність починав інструктором спершу яремчанської турбази «Гуцульщина», пізніше - шешорівських «Сріблястих водоспадів».

У 1982-1985 роках керував цехом колгоспу імені Я. Галана в Косівському районі. 1985-2001 роки - майстер, директор Космацького механічного заводу. який виробляв з нержавійки запірну арматуру. Після кількох років процвітання виробництво  занепало через брак замовлень.

Завдяки підтримці голови ОДА Михайла Вишиванюка і його заступника Миколи Шкрібляка Василь Чуднов створює лісопромислову корпорацію «Галичина-ліс», в яку інвестують ізраїльські й австрійські компанії. 2001-2005 роки він – президент лісопромислової корпорації «Галичина – ліс».   Вона досить швидко і легко поглинає напівзбанкрутілі державні лісокомбінати і стає найбільшим в Україні деревообробним об'єднанням.

У 2004 році Василь Чуднов вступає до Партії регіонів. Після поразки Віктора Януковича і відставки Михайла Вишиванюка не знаходить порозуміння у «помаранчевої» команди губернатора Романа Ткача. Без сприяння влади «Галичина-ліс» швидко занепадає. Він продає компанію фірмі «Брінкфорд» Давида Жванії і створює будівельне підприємство «Галичинабуд».

З січня 2005 по березень 2007 року очолював ТзОВ «Галичинабуд» в Івано-Франківську.

Патроном Василя Чуднова вважається один із найвпливовіших регіоналів Василь Джарти, який в 2006 році очолював Міністерство екології. З квітня 2007 по серпень 2008 року працював начальником Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області.

19 жовтня 2008 року очолив Івано-Франківську обласну організацію Партії регіонів. Зумів довести чисельність регіоналів на Прикарпатті до 4 тис. осіб. На президентських виборах 2010 року керував обласним виборчим штабом кандидата у Президенти Віктора Януковича. У двох турах Івано-Франківщина дала кандидату найменше голосів в Україні.

З березня 2010 до грудня 2012 року – народний депутат України від Партії регіонів.

comments powered by HyperComments