На власний піар Львівська обласна рада бездарно «освоїла» мільйони бюджетних коштів

Олекса Олич  |  Четвер, 7 листопада 2013, 14:41
Як пильніше придивитися до бюджетів обласних рад в Україні, виявляється, що самостійно розпоряджаються вони переважно не такими вже й великими власними ресурсами. Якщо взяти, для прикладу, Львівщину, то йдеться про кількадесят мільйонів гривень, які зароблені територіальними громадами області. І розподіляються вони в так званому бюджеті розвитку.
На власний піар Львівська обласна рада бездарно «освоїла» мільйони бюджетних коштів

В першу чергу, це соціальні статті: медицина, освіта, матеріальна допомога малозабезпеченим, а також ветеранам національно-визвольних змагань (надати допомогу яким  на державному рівні не спромоглися навіть за президентства В. Ющенка). Тут і з’являється в депутатів певне поле для творчості, для пошуку оригінальних варіантів, куди б то подіти кошти платників податків Львівщини, бажано – не без певного власного зиску в кінцевому результаті.

Ось так Львівська облрада свого часу вирішила прийняти власну «Регіональну програму підтримки розвитку інформаційного простору». Не зважаючи на очевидність того, що певні кошти намагалися витратити невідомо куди (точніше, відомо лише авторам цього документу), депутати доволі легко її затвердили. Керуючись принципом «політичної доцільності», або, простіше – «сьогодні я – тобі, завтра ти – мені голос віддаси».

Рік поволі добігає кінця, і ось в окремих громадян, журналістів та деяких депутатів виникло закономірне запитання – наскільки ж розвинувся інформаційний простір Львівщини в результаті фінансових ін’єкцій з ласки обласної ради? Але спроба з’ясувати цю справу на сесії супроводжувалася сварками та лайкою зі сторони захисників «свободи слова». Чи, скоріше, захисників «права на мовчання», тобто, права уникати відповіді стосовно того, куди ж насправді пішли гроші з обласного бюджету.

Йдеться про суму чималеньку – понад 10 мільйонів гривень. Більшу її частину вже освоїли – 7 мільйонів пішло на організацію роботи комунального телеканалу «Львів-ТБ» (який так і не з’явився в ефірі). Ще 600 тисяч гривень львівські платники податків інвестували аж у шість (!) номерів комунальної газети «Львівщина» (випуск якої вже взагалі припинили).

При цьому, зазнаючи фіаско у справі розбудови власних ЗМІ, депутати вирішили ще й виступити спонсорами для обласної державної телерадіокомпанії. Щедро виділивши їй з бюджету 2,7 млн. гривень, з них власне 2 млн. – на придбання сучасної апаратної. Хоча, на думку львівських глядачів, програми ТРК «Львів» такого рівня якості можна було б ще довго продукувати і на теперішньому, все ще працюючому радянському мотлоху. Все одно рівень інтересу до них близький до абсолютного нуля. Мало того, згідно Бюджетного кодексу державна установа має фінансуватись виключно з державного бюджету. Попри це, гроші на техніку таки витратили, ось тільки довірили закупівлю чомусь не компетентним телевізійникам, а чиновникам облдержадміністрації. Які навряд чи знаються на сучасній техніці, зокрема, телевізійній, зате абсолютно компетентні в кого саме потрібно проводити закупівлі. Отож, придбану на кошти обласної ради техніку оформлюють на баланс ОДА, а звідтіля її передадуть безкоштовно державному телеканалу. Можливо. Колись.

Чи зможе обласна прокуратура розгледіти у всьому цьому ознаки корупції, чи вирішить не чіпати хитросплетіння інформаційно-фінансових інтересів окремих депутатів обласної ради та чиновників ОДА – покаже час. Скоріш за все, ця афера зійде її організаторам з рук, хіба що отримає по шиї хтось з дрібних виконавців. Все ж таки мільйони для піару обласної ради – це занадто. Адже ж Львів – не Донецьк чи Харків.

//zik.ua

Щоправда, наївний ідеаліст, депутат обласної ради від УДАРу Олесь Старовойт має з цього приводу власну думку. Мовляв, ці кошти мають бути повернуті до бюджету. Проте біда в тому, що навіть у цьому випадку обласна рада вже не зможе ними скористатися. Адже вони потраплять на перерозподіл у державний бюджет. Тому зберігається хіба що невеличка інтрига – чи фіскали з міністерства здирництва та поборів імені Клименка вирішать перетягти ці мільйони назад у велику державну кишеню з усіма її «покращеними» дірками, чи Азаров просто махне рукою на все це, мовляв, декілька мільйонів від ймовірного дефолту і так не врятують.

 

comments powered by HyperComments