Суд вирішив зупинити дерибан паркових земель у Львові. Міська влада ще не готова

Катерина Поліщук  |  Середа, 6 листопада 2013, 12:01
Львівський окружний адміністративний суд 31 жовтня 2013 року прийняв постанову, якою зобов'язав Львівську міську раду нарешті закріпити межі всіх львівських парків. Позов з такою вимогою ще в червні подала міська прокуратура, через численні випадки незаконного будівництву в парковій зоні. Мовляв, у ратуші вже 13 років міряють парки, а точно визначено розміри лише 11 з 26. Тай ті на кілька гектарів менші від первісного вигляду. У магістраті своєї вини не визнають, тож подали апеляцію на рішення суду.
Суд вирішив зупинити дерибан паркових земель у Львові. Міська влада ще не готова

Скандали довкола забудови львівських парків далеко не новина. Кожен більш-менш "порядний" бізнесмен чи депутат, у свій час «займав» собі шматочок земельки у зеленій зоні міста. Так би мовити, щоб на старості літ дихати чистим повітрям. Відомі історії довкола забудови частини парку «Знесіння» ТОВ «АрхіБуд», співвласником яких був тодішній депутат Львівської міської ради Михайло Мужилівський. Також міська рада судиться через будівництво офісного центру у Центральному парку культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького у Львові, який будує «Концерн «Сімекс» (власниця Оксана Баляш, дружина впливового львівського бізнесмена і депутата Львівської обласної ради Олега Баляша). Тож на адресу прокуратури Львова надійшло дуже багато звернень від мешканців та громадських організацій, які повідомляли про порушення земельного законодавства у парковій зоні.

В результаті прокуратура Львова провела перевірку і виявила, що, наприклад, площа Стрийського парку, яку затвердив виконком Львівської обласної ради в 1984 році, становить 57 гектарів. Натомість межі Стрийського парку, затверджені ухвалою Львівської міської ради від 18.12.2007 року № 1388 свідчать, що його площа лише 52,1381 га. Тобто парк зменшився на 5 гектарів.

Площа парку «Залізна Вода» з 1984 до 1998 року зменшилась з 19,5 до 16,93 га. Два з половиною гектари - зникли. Аналогічні розбіжності мають майже всі парки у Львові (парк «Личаківський», в т. ч. Пагорб Слави, парк «Високий замок», Центральний парк культури і відпочинку імені Б. Хмельницького та ін.).

Також несподівано виявилось, що частину паркових земель не просто незаконно захопили, а міська рада свідомо віддала їх у користування приватним особам, і пізніше просто затвердила відкориговані межі парку. Йдеться про парк «Снопківський», де міськрада офіційно продала з аукціону ділянки двом депутатам міськради попередньої каденції Тарасу Сосновському, Володимиру Кадушкевичу. А чинному депутату міськради Андрію Білоусу дозволила оформити під нерухомістю 10 соток. Зараз на його ділянці розташовані гаражі. Скандал виник, коли міськвиконком затвердив виготовлення детального плану території і з’ясувалось, що частина земель під житлову забудову цілком може належати до паркової зони. Тим більше почали ширитись чутки про можливе будівництво там багатоповерхівки  і тут заворушились місцеві мешканці.

Як наслідок, Львівський окружний адміністративний суд прийняв постанову, якою зобов’язав Львівську міську раду винести на розгляд сесії ЛМР межі парків, та визначив, що службовці міськради досі були «незаконно бездіяльними».

Юристи міської ради загалом згодні з вимогами прокуратури і рішенням суду, однак не погоджуються, з «незаконною бездіяльністю».

«Станом на сьогодні немає технічної документації на всі парки, але, враховуючи, що є дуже багато спорів з фізичними та юридичними особами, то  робота триває. І триватиме до того моменту, поки ми не затвердимо всі питання. Тож я вважаю, що у такому вигляді рішення суду сьогодні виконати неможливо. Тому ми подаватимемо апеляцію. Але не тому, що це питання потрібно розглянути на сесії міської ради, а тому що суд встановив факт незаконної бездіяльності». - каже Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління Львівської міської ради.

Вона додає, активна робота з визначення меж та виготовлення документації на парки і сквери, триває з 2006 року. Деякі рішення по скверах, наприклад, щодо скверу «На валах», виносились на сесію, але депутати відмовлялись їх підтримати. По деяких парках технічно неможливо винести питання про визначення меж зараз. Юрист назвала «справу Баляша», де міськрада судиться за нерухомість в парку культури ім. Богдана Хмельницького. «На мою думку, цю ділянку потрібно включати у межі парку, але поки не закінчаться судові процеси, це неможливо. Також є шість чи сім судових справ по парку «Знесіння». Хоча там прокуратура зменшила позовні вимоги, оскільки станом на сьогодні є затверджений акт парку «Знесіння», - каже Гелена Пайонкевич.

Щодо виділення міськрадою землі в парку «Снопківський», то на думку юриста питання, чи це зона парку, чи ні – спірне. «Є затверджені межі парку 1954 року. Пізніше територія парку була розширена. Прокуратура вважає, що парк має бути затвердженим в межах власне 1954 року. Хоча по розмірах вона навіть трошки менша та абсолютно іншої конфігурації. Міськрада продавала там земельні ділянки на аукціоні і люди набули права власності законним чином», - резюмує Гелена Пайонкевич.

Довідка:

На території міста Львова розташовано 42 території та об’єкти природно-заповідного фонду, з яких 29 – у підпорядкуванні Львівської міської ради, у тому числі 20 парків, ботанічних садів, геологічних пам'яток, лісових заказників, загальна площа яких становить орієнтовно 1040 га.

comments powered by HyperComments