Географія у мистецькій площині, без натяку на шкільну програму

Наталя Істоміна  |  Середа, 6 листопада 2013, 11:23
Географія – це не лише шкільний предмет. Це щось значно більше, якщо йдеться про людські долі, кинуті до її ніг. У художника-ілюстратора Лєри Радкевич та поетеси і журналіста Ольги Перехрест географія переросла в образи та відчуття, які стали фундаментом для виставки.
Географія у мистецькій площині, без натяку на шкільну програму

    Мисткині презентували експозицію 5 листопада в арт-центрі „Щось Цікаве”. До виставки увійшли вірші Ольги Перехрест та ілюстрації до них Лєри Радкевич.

    Лєра розповідає, що в Олі Перехрест є талант, що коли читаєш її вірші, то розумієш, що про тебе це також. „Є речі, які зачіпали за струнки тоненькі. Коли ми переписувалися з Олею, то обговорювали малюнки.  Я описувала композицію, кольори, як я це уявляю і вона казала чи підходить це під візуалізацію, чи ні” – зазначає мисткиня.

    Дівчина також розповідає історію про те, як вони з Олею відчувають творчість одна одної без слів. „Була одна картина, яка була в мене в голові декілька днів. Я почала Олі писати про неї. Повністю описала всю композицію і кольори. Оля говорить: „Лєра, не повіриш я думаю про цей вірш вже три дні. Я хочу написати вірш і твоя ілюстрація ідеально підходить до вірша, який ще навіть не написаний.” Тобто, ми спрацювалися настільки, що у нас навіть якісь ненаписані ідеї перепліталися” – ділиться враженнями Лєра.

    Щодо самих текстів, то ілюстратор зізналася, що деякі рядки стосуються її безпосередньо. „Деякі рядки у віршах є, реально, про мене. Оля знає якісь мої історії, знає якісь факти та іноді вставляла їх у ці рядочки. Тому, це дуже концептуальна виставка для нас обох” – розповіла Лєра.

    Ольга Перехрест розповідає, що географія – це цікава історія в мене і в Лєри. „Ми познайомилися випадково і Лєра запропонувала проілюструвати вірш. Ми списувалися через соціальні мережі. Вона змогла намалювати те, що мені думалося. Ми дуже багато подорожували і було дуже багато історій про дороги, кілометри і відстані. Тому, ми дуже добре розуміли одне одного. Потім прийшла ідея зробити ілюстрації. Спочатку ми думали, що це будуть ілюстрації до збірки, але зробили виставку” – розповіла поетеса.

    Виставка включила в себе тексти про дороги, відстані, подорожі, роздільність між різними містами та особливості локальної географії. Оля Перехрест зазначає, що багато пише про потяги, і взагалі пише про те, чим живе.

Фото: Яреми

comments powered by HyperComments