Іржі Менцель на Фестивалі чеського кіно у Львові

Оля Юречко  |  Середа, 6 листопада 2013, 10:43
Істинні шанувальники концептуального кіно вчора могли сповна насолодитися ним у кав’ярні «Штука». Саме тут стартував фестиваль Чеського кіно, який організував Кіноклуб Олега Яськіва та чеське консульство у Львові. Подія приурочена до 75-річчя від дня народження великого режисера Іржі Менцеля.
Іржі Менцель на Фестивалі чеського кіно у Львові

 «Чехія – дуже кінематографічна країна», - відзначає знавець кіно Олег Яськів. Переконатися у цьому львівські глядачі зможуть упродовж трьох днів фестивалю.

Вчора увазі публіки вже був представлений один із найпопулярніших фільмів Менцеля «Я обслуговував англійського короля (2006)». Півстолітня історія Чехії відображена тут через бачення веселого авантюриста. Не зважаючи на складні характери, фільм захоплює правдивістю і тонким гумором. «Менцелю дивовижним чином вдалося вхопити і передати особливий дух Чехії середини минулого століття та ще й приправити його витонченим еротизмом», - коментує фільм Олег Яськів.

Варто відзначити, що фільм дуже позитивно сприйняли львівські глядачі  найпершою причиною цього стало, мабуть , те, що чеська ментальність, відображена у кінороботі, дуже нагадує львівську періоду між двома Світовими війнами.  

Зауважу, що найкращі фільми Іржі Менцеля зняті за книгами відомого чеського письменника Богуміла Грабала. Власне, і наступний фільм, який глядачі мають змогу переглянути сьогодні – екранізація книги письменника під назвою «Поїзди під спостереженням». За цей фільм режисер отримав Оскар у номінації «Кращий іноземний фільм» та нагороду від Британської кіноакадемії. «У цьому фільмі, який став еталонним зразком «нової хвилі» та авторського кіно загалом, режисер відтворює атмосферу Другої світової війни, при цьому уникаючи військових акцентів, і зображує процес дорослішання молодого юнака», –  говорить кінознавець. «Поїзди під спостереженням» - психологічне кіно, у якому на першому місці стоїть не загальна подієва фабула, а відображення душевного стану людини у період її особистісного становлення.

Останній фільм, який буде представлений у рамках Фестивалю чеського кіно 7 листопада називається «В старі добрі часи». У власний манері, яка поєднує гумор, еротизм і тонкий психологізм, режисер знімає фільм про життя провінційного чеського містечка у 20-ті роки.

Таким чином, у Львові відзначають ювілей відомого режисера Іржі Менцеля – живого класика кіно, який «виховав» на своїх роботах цілі покоління молодих чеських режисерів. Та не зважаючи на те, що свою славу митець здобув ще у 60-х, сьогодні він продовжує працювати і торити нові шедеври.

comments powered by HyperComments