Візуальна демонстрація «Музичного портрету Львова»

Оля Юречко  |  Вівторок, 5 листопада 2013, 13:14
Як можна побачити музику? Сучасні види мистецтва винаходять найнеймовірніші проекти, щоб відповісти на це питання. Однак все геніальне – просте. Саме таким принципом керувалися організатори виставки «Штрихи до музичного портрету Львова», що сьогодні експонується у кав’ярні-галереї «Штука».
Візуальна демонстрація «Музичного портрету Львова»

Галичина, і Львів, зокрема, завжди були особливою місцевістю. Європейські традиції, що лишилися з часів, коли місто перебувало у складі Австро-Угорської імперії у поєднанні з талантом і харизмою власне українською зуміли створити тут справжнє культурне середовище: наукове, художнє, театральне, музичне. Показати одне із цих середовищ у персоналіях взялися організатори виставки «Штрихи до музичного портрету Львова», яка відбувається у рамках проекту «110 років Музикальної кам’яниці».

На запитання, чому саме «портрет» стає основою музичної ідеї, організатори  відповідають дуже лаконічно: «Імовірно, це місто має своє особливе, тільки йому притаманне обличчя». З цим важко не погодитися, адже окрім європейських традицій, музика Львова є властиво галицькою і це не пусті слова: доказом цього слугують  головні прикметні характеристики Львова – своєрідна архітектура, що так чи інакше пов’язана із музикою. Це  і Львівська філармонія, Оперний театр, органні зали, філармонії, музичні училища та академія, церкви, храми і навіть звукова гама львівських парків.

Усі ці місця прямо пов’язані з людьми, які свого часу творили "музичний" Львів і саме їм присвячена виставка. На знімках бачимо найяскравіших представників минулого: композитор Мартін Леопольд, Франц Моцарт, Юзеф Ельснер, Кароль Ліпінський, Соломія Крушельницька, Іра Маланюк, Станіслав Людкевич, Василь Барвінський, Микола Колесса та багато інших. Щоб уповні насолодитися "музичним портретом" Львова варто завітати у кавярню-галерею "Штука". До речі, там сьогодні відбуватиметься ще й Фестиваль чеського кіно.

comments powered by HyperComments