«Без дроту і пінопласту»: новаторський погляд на звичайні речі

Оля Юречко  |  Понеділок, 4 листопада 2013, 13:20
Будь-який авторський твір є самостійною одиницею, хай то книга, картина, річ з колекції початківця чи метра. Дуже рідко авторський витвір знову стає носієм іншого мистецтва. Однак саме такий принцип взяла собі за мету втілити в життя креативна команда Гончаренко. сom , створюючи свою новаторську виставку під фантасмагоричною назвою «Без дроту і пінопласту».
«Без дроту і пінопласту»: новаторський погляд на звичайні речі

Власне, від такої назви можна було чекати чого завгодно: скульптур з пластиліну, виробів з пап’є-маше, орігамі (бо ж без дроту і пінопласту), однак виставка, що експонується нині у ресторані імпровізацій «Грушевський cinema jaz» – це щось зовсім інше. Вона представляє набір фотографій колекцій відомих українських дизайнерів: Оксани Караванської, Роксолани Богуцької, Лілії Пустовіт та ін. Однак це не просто знімки, витягнуті з портфоліо того чи іншого модельєра, а справжнісінькі історії, кожна з яких, як ніяка інша, відображає особливості свого творця.

Наприклад творчість Оксани Караванської представлена фотороботою, що дуже вдало характеризує професійну сторону дизайнерки та свідчить про її «європейкість» та професійну харизматичність. Фото Роксолани Богуцької – розповідає про її спрямування до етнічності та романтичності у власних колекціях. Ганна Бублик – це технічність, новаторство та рух. Про це свідчить і світлина, присвячена дизайнерці, яка символізує молодіжну філософію у її колекціях.

Як стверджують організатори виставки, вона «присвячена «дорослішанню», а іншими словами – становленню українських дизайнерів та української моди загалом». Кожна світлина, представлена на виставці відображає характер модельєрів і їхні професійні особливості. Вражає те, наскільки тонко вдалося віднайти саме ті характерні ознаки митців, які становлять їхні професійне Я і вирізняють їх з-поміж колег. Однак креативній команді Гончаренко. сom це вдалося, як результат маємо "мистецтво про мистецтво" у кращому вигляді.

comments powered by HyperComments