Функціонування ОСББ вивчали в різних куточках України

Наталя Істоміна  |  Субота, 2 листопада 2013, 01:34
У Львові відбулася прес-конференція з приводу реалізації проекту „Поширення досвіду управління житловою нерухомістю на рівні малих громад в Західній, Центральній і Східній Україні”. Організатори заходу підсумували результати даного проекту.
Функціонування ОСББ вивчали в різних куточках України

    Участь взяли Володимир Бригілевич, голова правління ГО „Центр досліджень місцевого самоврядування” та Галина Когут, керівник Відділу супроводу ОСББ Львівської міської ради.

    Проект тривав чотири місяці. За цей час відбувалося поширення досвіду функціонування ОСББ на малі і середні міста. Галина Когут зазначила, що за час проекту було цікаво побувати у Жовкві та Червонограді. До проекту були залучені голови асоціацій із Нововолинська, зокрема Руслан Володарчик.

    Володимир Бригілевич зазначив, що цілью проекту було напрацювання певної моделі реформування управління житлом на рівні малих і середніх громад. Також напрацювання певних рекомендацій і алгоритмів, як би можна було реформувати управління житлом на рівні середніх і малих містечках. „Тут ми використали досвід напрацьований у Львові. Ми залучили фахівців із Ресурсного центру та Львівської міської ради” – зазначив голова правління.

    Володимир Бригілевич також зазначив, що влада не мала і не матиме коштів на капітальні ремонти, саме тому потрібно залучати бізнес та кредитування.

    Галина Когут розповіла, що у будинках, де будуть створені ОСББ мешканці самі визначатимуть що потрібно зробити і за яку ціну. „Це затверджуватимуть рішенням загальних зборів. Чи потрібно мити під’їзд раз на тиждень, чи потрібно мити кожен день із вологим прибиранням і відповідно двірнику платити 500 гривень чи за 1500 тис. Це визначається постановами Кабінету міністрів України і постановами як це робиться в ЛКП. Тим не менше це не має ніякого впливу. Що стосується управителя, то буде вибір. Якщо у будинку є хороший керівник, який сам зі всім справлятиметься, то вдасться зекономити кошти.  Проте, навіть якщо його немає, всеодно можна впливати на ціну. ЖЕК є заручником ситуації. Їм диктують постанови Кабінету міністрів про тарифи” – розповіла п.Галина.

    На думку керівника Відділу супроводу ОСББ проведення структурних реформ дадуть змогу створити нову економічну модель експлуатації та розвитку житлового господарства, а також забезпечить його надійне та високоякісне обслуговування. Міська влада повинна оперативно реагувати на збільшення ОСББ у місті та створювати сприятливі умови для реалізації необхідних проектів.

Фото: osbb.in.ua

comments powered by HyperComments