Владу у Львові захопили січові стрільці та проголосили створення ЗУНР

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 1 листопада 2013, 15:02
Сьогодні зранку, озброєні українські січові стрільці (УСС ) взяли під посилену охорону Львівську міську раду та виставили на вході бойові стійки з кулеметом, гарматою та бронеавтомобілем. Солдати в синій айстро-угорській уніформі та сино-жовтими кокардами патрулюють центральні вулиці міста, змінюють один одного на варті та гріються біля пічки-«буржуйки».
Владу у Львові захопили січові стрільці та проголосили створення ЗУНР

Чимало туристів не розуміють що відбувається, та львів’яни до такого розвитку подій щороку 1 листопада вже звикли. Сьогодні у Львові відзначають 95-ту річницю Листопадового чину, коли в ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року  галицькі українці-вояки австрійської армії перебрали владу в місті  та проголосили за кілька днів утворення Західноукраїнської Народної республіки.

Тим часом, на площі Ринок, січові стрільці, роль яких зіграли активісти із Товариства пошуку жертв війни «Память», стоячи на броньовику урочисто зачитали рішення про створення ЗУНР та роздавали перехожим відозви, в яких говорилося про утворення незалежної Української держави, у якій «віднині народ є… господарем своєї землі».

В цей же час, активісти молодіжної організації «Учнівське братство» організували театралізовану постановку на вулиці Театральній  22, де 1918 року працював штаб Листопадового чину. Саме там було ухвалено рішення про повстання 1 листопада та утворено Українську Народну раду. Школярі, одягнені в форму УСС, "роззброїли" австрійського охоронця на вході та підняли з балкона будинку 5-ти метровий синьо-жовтий прапор.

За словами речника «Учнівського братства», учня 10-го класу Миколи Бурдяка, на початку листопада 1918 року у Львові було лише 1400 українських військових, які перебрали владу в свої руки. Переворот розпочався приблизно о 4-й ночі на 1 листопада, а о 7-й годині ранку на Ратуші вже було вивішено український прапор.

Проте, як зауважив Микола Бурдяк, сьогодні далеко не всі львів’яни знають про ці події.

«Ми опитали близько 50 перехожих, чи хтось знає що за свято 1 листопада. Але 4 із 5-ти людей не знало і нічого не чули про нього. Тож ми вирішили нагадати населенню, що це дійсно визначний момент історії», - зазначив Микола Бурдяк.

Також на учнівську акцію прийшли подивитися і ветерани національно-визвольних змагань, серед яких був і 90-річний сотник УПА Мирослав Симчич. За його словами сьогодні дуже важливо пам’ятати і відзначати 95-ту річницю Листопадового чину, оскільки це є день початку створення української держави і відродження нації.

Довідка:

Напередодні Першої світової війни велика частина українських земель - Східна Галичина, Буковина та Закарпаття — перебували у складі Австро-Угорщини. Коли в жовтні 1918 року Австро-Угорська імперія розпадалася на декілька незалежних держав, українці почали робити рішучі заходи зі створення власної держави на західноукраїнських землях.

31 жовтня 1918 р. у Львові стало відомо про приїзд до міста Польської ліквідаційної комісії (створена 28 жовтня 1918 р. у Кракові), яка мала перебрати від австрійського намісника владу над Галичиною — і включити її до складу нової держави - Польщі. Тоді на засіданні Українського Генерального Військового Комісаріату (УГВК ) 31 жовтня 1918 р. було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада, український військовий комітет розпочав захоплювати владу у Львові. До ранку були зайняті всі важливі об’єкти міста – військові казарми, телеграф, пошта, будинок Галицького сейму. Вранці 1-го листопада Українська національна рада звернулась з відозвою до жителів Галичини: «Волею українського народу утворилася на українських землях Австро-угорської монархії Українська держава. З нинішнім днем Українська національна рада обіймає владу в столичнім місті Львові і на цілій території української держави»!

Над столицею Західно-Української Народної Республіки містом Львовом замайорів синьо-жовтий прапор - символ української влади у Галичині.

comments powered by HyperComments