Діти із сиротинця показали у Львові свій «Дім»

Оля Юречко  |  Четвер, 31 жовтня 2013, 14:26
Поняття дому – багатозначне і може розумітися не як конкретне місце, де людина почуває себе в безпеці, перебуваючи значну частину свого життя, а як внутрішньопсихологічна локація, що дає відчуття захищеності. Дім – поняття алегоричне, яке часом можна пояснити найнезвичнішим способом. Втілити таку ідею на сцені взялися шведські хореографи Бено Воргема та Сибріг Доктер. А що з цього вийшло, львівські глядачі побачили вчора у Львівському театрі ім. Лесі Українки.
Діти із сиротинця показали у Львові свій «Дім»

Хореографічний проект під назвою «Дім» – своєрідний танцювальний перфоманс несподіваного і незвичайного тандему: шведських та українських професійних хореографів та дітей з Білгород-дністровського дитячого будинку. У виставі беруть участь 6 діток віком від 12 до 15 років. Можливість взяти учать у постановці далася їм дуже нелегко, адже дітей-танцьористів  хореографи обирали у кількох дитячих будинках Одеської області. У результаті роботи було відібрано саме цих шістьох дітей, які вважають це своїм великим щастям: «Мені дуже подобається танцювати у виставі. Я впевнена, що буду продовжувати вчитися далі» - відзначила одна із учасниць постановки.

Більш філософськими думками про роботу над виставою поділився ініціатор проекту Бено Воргем: ««Дім як загальнолюдська цінність хвилював мене багато років. Дім як родина, як частина нашого повсякденного життя, дім як те, що пов’язує нас з близькими нам речами і людьми. І, зрештою, дім, як моє власне тіло. Проект поєднав в собі кілька етапів: спочатку ми грали в різні ігри з дітьми, проводили з ними досить багато часу в спілкуванні. В нашій команді також працював професійний дитячий психолог. Адже це діти з дитячого будинку, у яких внаслідок життєвих обставин могло скластися зовсім інше уявлення про дім. Ми хотіли розкрити їхні емоції. Проект націлений також на соціалізацію цих дітей: кожного разу вони переборюють власні страхи, виходячи на сцену, розкриваючи власні думки та емоції. Це другий етап всеукраїнського туру - в червні пройшли вистави в 8 інших містах України, а також вже відбулись подібні проекти в Молдові та Білорусі. Це був новий цінний досвід і для кожного професійного танцюриста проекту, адже ми вчили дітей, а вони вчили нас. Цю здатність не потрібно втрачати жодному з на – те, що ми називаємо взаєморозумінням»»

Відзначу, що вистава «Дім» не була звичайною театральною постановкою. Використовуючи різні типи театрального мистецтва, автори намагалися продемонструвати особисті переживання кожного актора, метою яких було зобразити на сцені поняття дому та власного місця у світі. Усі танцювальні па вистави створили таку собі «колекцію» уявлень про дім. Фактично, постановка «Дім» - це алегорія, яку акторам вдалося показати на сцені завдяки танцю, пробуджуючи в глядачах розуміння, що таке «дім» через пізнання власного тіла у процесі творення танцювального перфомансу.

Це «творення» справді відбувалося «саме тут і саме зараз». Кожного разу воно різнилося і демонструвало щось нове, адже вистава передбачала певну імпровізацію на сцені. Цьому сприяв і музичний супровід, який також «творився» під час вистави. Та не зважаючи на такий експромт та імпровізацію перфоманс був цікавий і новаторський.

Довідка:

Вперше театралізовану постановку «Дім» побачила Молдова у 2012 році. Проект настільки сподобався глядачам, що організатори вирішили зробити тур містами Молдови, а згодом інших країн. У кожній країні хореографи відбирають дітей з дитячих будинків і вчать їх танцю. Цього року проект «Дім» відбувся у містах України, участь у ньому взяли діти з дитячого будинку м. Білгород-Дністровський.

comments powered by HyperComments