Львівські чиновники продовжують попадатися на хабарах

Олекса Олич  |  Неділя, 27 жовтня 2013, 16:14
В суспільній свідомості глибоко вкоренилося переконання – чиновник хабарів не може не брати. Немов би це прописано у присязі державного службовця, чи то така кепська аура в службових кабінетів… Звісно, винятки бувають, однак викликають переважно подив і сумнів (якщо так просто не бере, значить, має таємно брати ще значно більше!). Натомість інколи трапляються випадки, які не тільки переконують громадськість у правильності тези «чиновник = хабарник», але ще й доводять, що гонитва за прибутками у цього різновиду людства (чиновників) переважає навіть первинний інстинкт самозбереження.
Львівські чиновники продовжують попадатися на хабарах

В липні цього року у Львові на хабарі затримали першого заступника начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області Ігоря Гуменчука. За фактом вимагання 20 тисяч євро від представника однієї з будівельних компаній за незастосування штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері містобудування. При всіх його зв’язках та широких можливостях шукати «шляхи» до сердець та кишень правоохоронців, схоже, що цей герой праці у сфері доїння грошей з громадян нарешті зможе отримати безкоштовну путівку до виправно-трудового санаторію пенітенціарної системи.

Здавалось би, його колеги з цієї поважної державної установи мали б зробити якісь висновки, і хоч на якийсь час пригальмувати свої апетити до чужих грошей. Але ж ні. Голод – не тітка, а особливо тоді, коли муляє навіть не шлунок, а власні кишені.

25 жовтня працівники управління державної служби боротьби з економічними злочинами ГУ МВС України у Львівській області затримують чергового «клієнта». Випадковий свідок сповістив львівських журналістів – «взяли» заступника начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області. Начальник міліції Львівщини Олександр Рудяк, вочевидь, до такого оперативного коментування готовий не був, тому перед ЗМІ відбувся відмовкою, мовляв, так, оперативні заходи по Архбудконтролю проводили, але поки що нічого коментувати не можу. Згодом офіційні речники обласної міліції повідомили: справді, посадовець вимагав і одержав від приватного підприємця 50 тисяч гривень за сприяння у реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт. За що і був затриманий під процесуальним керівництвом прокуратури Львівської області. Проводяться слідчі дії.

Прізвища затриманого міліція не назвала. Але це й не знадобилося. Очолює Держархбудконтроль у Львівській області Михайло Сірків. Відповідно до інформації на сайті інспекції Архбудконтролю у Львівській області, начальник інспекції має двох заступників – першого заступника (донедавна ним був Ігор Гуменчук, який тепер перебуває в очікуванні путівки за грати) та заступника Василя Миськіва (поважний чоловік, в 2009-2010 рр. – депутат Львівської міської ради від фракції УНП, член постійної депутатської комісії з питань інженерного господарства, транспорту і зв’язку).

Чи то Сірківу не щастить із заступниками, чи то в цій установі якийсь надмірно корупційний дух витає – але вже другий з чільної трійки керівників отримав від правоохоронців безкоштовний бонус у вигляді кайданків на зап’ястях. Далі буде?

comments powered by HyperComments