Марія Степан: «Репортер – це людина, котра розповідає про світ доступно»

Зоряна Тур  |  Субота, 26 жовтня 2013, 20:11
У п’ятницю, 25 жовтня в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ відбувся майстер-клас журналістки польського телеканалу TVP Марії Степан на тему: «Телевізійний репортаж».
Марія Степан: «Репортер – це людина, котра розповідає про світ доступно»

    Марія Степан – українка за походженням, що народилась і виросла у Ґданську. Поміж тим вона добре володіє українською мовою. Працює у Варшаві на телеканалі TVP. «Я є журналіст від багатьох років, закінчила хімію в Гданську, а згодом вирішила, що стану журналістом. Спочатку писала, а згодом вподобала радіо. На радіо провела дуже багато років, пізніше перейшла на радіо «Z», потім була Варшава, а з часом зрозуміла, що телебачення - це круто», – так говорить про себе відома репортерка. Висвітлювала вибори в Україні, Росії та Білорусі. 2013 року отримала журналістську премію імені Мачея Плажинського за висвітлення життя поляків за межами Польщі.

    Організатором  майстер-класу стала школа журналістики УКУ за підтримки Міністерства закордонних справ Данії та консалтингової компанії NIRAS. Марія Степан розповіла учасникам майстер-класу про технологію телевізійного репортажу та роботу журналіста як таку. Предметом розмови також стало те, як краще будувати матеріал, щоб він був цікавим. «Той, хто нас оглядає, має в руці одну безцінну річ – пілот (пульт). І для того щоб стримати людину від перемикання каналів, варто подавати найважливішу інформацію спочатку. Передній план – це основа, проте, останні кадри є не менш важливими» - вважає п. Марія. Також польська гостя ознайомила присутніх зі специфікою польського телевізійного репортажу. «У нас в повному блоці випуску новин 8 тем, із них про політику лише 2. В Україні багато політики. І чому ви про це так багато говорите?» - дивується журналістка. На запитання про найважчий репортаж у житті, репортерка з величезним сумом і болем пригадала як зачитувала імена та прізвища загиблих під Смоленськом.

    Захід тривав близько 5 годин та завершився презентаціями репортажів студентів УКУ про меншини - євреїв, вірменів, росіян у Львові. Важливо, що учасником майстер-класу міг стати будь-хто.

Фото: Тараса Малого і Маркіяна Прохаська

comments powered by HyperComments