«Свобода» в Львівській обласній раді знову демонструє політичну недалекоглядність

Олекса Олич  |  П'ятниця, 25 жовтня 2013, 00:06
Можна констатувати, що, попри маргінальний характер такої політичної сили, як Партія регіонів на території Львівщини, на жаль для її супротивників, інколи їй вдаються (чи то заплановано, чи то випадково) вдалі тактичні ходи. І в ролі обіграних опиняються навіть такі майже монополісти місцевих електоральних симпатій як ВО «Свобода».
«Свобода» в Львівській обласній раді знову демонструє політичну недалекоглядність

22  жовтня скромний депутат Львівської обласної ради від Партії регіонів Сергій Федоренко ініціював голосування в раді проекту ухвали «Про звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо підтримки євроінтеграційних намірів керівництва держави». Таким звернення депутати мали б засвідчити схвалення євроінтеграційних намірів влади. У тексті звернення, зокрема, йшлося про те, що Львівська обласна рада закликає всі політичні сили згуртуватися, щоб прискорити євроінтеграційні процеси в Україні.

І депутати навіть проголосували його за основу. А далі представники «Свободи» спробували внести певні правки, наприклад, запропонували термін «керівництво держави» замінити на «органи державної влади» тощо, але ці пропозиції не були підтримані. Незабаром вся ця юридична казуїстика та філологічні тонкощі набридли присутнім в залі, і депутати провалили голосування за проект звернення в цілому. «За» таке рішення проголосувало лише  47  репрезентантів Львівщини.

Згодом окремі депутати обурювались, що це цілковите безглуздя, мовляв, Львівська обласна рада не змогла підтримати наміри про євроінтеграцію. Але, як то кажуть «поїзд пішов». І успіх дістався Партії регіонів. Очевидно, ані її мізерній фракції в обласній раді, ані особисто президенту Януковичу це звернення не було потрібне більше, ніж у ролі чергового документа в Адміністрації президента з претензією на статус макулатури. Зате задоволено потерти руки і вилити відро помиїв на місцеву «Свободу» - в такому задоволенні регіонали просто не могли собі відмовити.

Наступного дня заява від імені обласної організації ПР була витримана в стриманому тоні, і перенасичена не хвилями обурення, так притаманними опозиційним силам, а, скоріше, подивом – як же ж це так, що «Свобода» не підтримала абсолютно нейтральну заяву на підтримку євроінтеграції?! Регіонали розгублено запитували: «Невже вона (мається на увазі «Свобода») проти обраного керівництвом держави і підтриманого її виборцями курсу на євроінтеграцію України?». І пропонують свій діагноз: «Можливо, це політична сліпота, яка не дає можливості її лідерам розрізняти державні інтереси над політичною кон’юнктурою. Тоді – це свідчення мізерності цієї політичної сили». А наприкінці, звичайно, не забувають похвалити себе, білих та пухнастих, і найпухнастішого свого лідера словами: «Віктор Федорович Янукович назавжди увійде в історію Української держави як державний лідер, що поставив крапку в багатовіковій гризні українських еліт щодо зовнішньополітичного вектору розвитку України».

Звичайно, для самої «Свободи» питання євроінтеграції завжди було, є і ще надовго залишатиметься питання суперечливим. Коли пересічні українці бачать в цьому процесі унезалежнення від впливів Росії, офіційне приєднання до Європейської цивілізаційної системи з усіма її цінностями, представники «Свободи» в ЄС бачать перш за все проблеми мігрантів, надмірної толерантності до сексуальних меншин та алергії до всього, у чому можна хоч би запідозрити присмак расизму, фашизму або ж шовінізму. Тому почути від керівників «Свободи» добре слово стосовно євроінтеграції – це унікальна удача.

Тим не менше, оговтавшись від потрапляння в доволі примітивний, але, як виявилося, ефективний капкан від регіоналів, «свободівці» заходилися якось виправляти свій імідж в очах львівських виборців. Мовляв, ні-ні, ми ж не антиєвропейці! Озвучити відповідь довірили найбільш ерудованому представникові партії в обласній раді, голові фракції Андрію Холявці. Той (злегка покривши душею) запевнив, що ВО «Свобода» від дня свого створення послідовно підтримує проєвропейський курс і незмінність цієї лінії підтверджена двома десятиліттями (насправді, її попередниця, Соціал-Національна партія України – СНПУ потайки страждала яскраво вираженим євроскептицизмом щодо сучасної Європи, і марила зовсім іншою Європою – Великою та Білою).

//2.bp.blogspot.com

Далі пролунало пояснення провалу голосування за проект регіоналівської ухвали: «Треба розрізняти підтримку євроінтеграції України і підтримку вірнопідданицьких заяв на адресу чинної влади. А саме таку заяву, з реверансами на адресу режиму Януковича запропонувала фракція Партії регіонів. Вважаю, що хвалити режим, робити йому компліменти немає за що». Годі з цим не погодитися. Але чому ж тоді не можна було просто внести відповідні окремі правки до тексту, а не просто поховати його? Все ж таки з своїми голосами «Свобода» без проблем може проводити будь-яке рішення в обласні раді, не кажучи вже про якісь поправки до ухвал?

Зрештою Андрій Холявка запевнив: на наступному засіданні обласна рада розглядатиме нове, гідне і адекватне звернення на підтримку європейської інтеграції України (звісно, підготоване та запропоноване фракцією «Свободи»), і сподівається, що його підтримають.

Отож, висновок: щоб не запропонував супротивник, ми за це ані голоса не віддамо, зате  наступного разу щось суто своє напишемо. Чим така позиція відрізняється від поведінки регіоналів у Верховній Раді, коли ті провалюють усі законопроекти та поправки опозиції – важко сказати.

 

comments powered by HyperComments