Виставка «Жлобокури» на площі Ринок

Оля Юречко  |  Вівторок, 22 жовтня 2013, 11:57
Сьогодні Львів вкотре приєднався до боротьби проти куріння у громадських місяцях: у Міській раді відбулася прес-конференція, на якій обговорювали виконання у Львові «бездимного закону», а також представлена вже відома в Україні виставка «Жлобокури» «митця-десакралізатора» Івана Семисюка.
Виставка «Жлобокури» на площі Ринок

Вже майже рік  (від 16 грудня 2012 р. ) в Україні діє закон, що забороняє куріння у громадських місцях. З цієї причини представники громадської організації «За вільну від тютюнового диму Україну» та «За вільний від тютюнового диму Львів» вирішили перевірити кав’ярні, бари та ресторани міста на дотримання закону.

Як виявилося, більшість закладів громадського харчування, якщо не загалі заборонили куріння у своїх приміщеннях, то мають окремі зали для курців. Після обговорення «бездимного» закону у Львові та прав захисту від курців, організатори представили виставку відомого художника Івана Семисюка під назвою «Жлобокури». Сатиричні картини, що показують та висміюють типові ситуації порушення закону про куріння розмістили на площі Ринок. Серію «Жлобокури» представляють чотири картини, які зображають курців у закладах громадського харчування, на зупинках громадського транспорту,  дитячих майданчиках та в під’їздах будинків.

Варто відзначити, що виставка не спрямована проти курців як таких. Сам художник теж палить, однак зауважує, що робить це «як цивілізований наркоман, а не як очманілий від безкарності папуас». За словами Івана Семисюка, куріння для нього не є проблемою здоров’я, а питанням людської комунікації, цивілизованості: «Я не вірю в те, що куріння аж так люто заважає комусь жити, адже і я сам колись не був курцем, і тютюновий дим мені не заважав як такий. Але є одне але — питання поваги до чужої приватності та питання стриманності. Від початку людині не притаманно курити, і це є набутою вадою, і хоча врешті-решт ми є зіткані переважно з вад, все ж таки людину роблять людиною саме механізми самостримань, і перш за все сумління, а не острах непевного покарання. Адже покарання в нашій країні працюють безсистемно, тому не варто (на жаль) розраховувати на цей важіль. Звернімося до чудового способу впливу — висміювання. Часом варто зазирати до дзеркала і бачити там правду — кепсько виховану мавпу, котра зветься “громадянин України”, – говорить художник.

behance.net

 «Той факт, що така людина як Іван Семисюк як митець відомий своїм нонконформістським ставленням до багатьох формальних правил підтримав ідею висміяти тих, хто обкурює інших, став для нас ще одним підтвердженням, що в основі цієї норми є дуже логічна ідея захисту права на чисте повітря»,  – відзначили організатори заходу.

Зауважимо, що виставку «Жлобокури»  17 червня представили у Києві на Хрещатику. Саме  тоді, на прес-конференції, організованій Коаліцією громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», було озвучено інформацію, що з уведенням в дію нового закону в Україні на 10% скоротилося виробництво тютюнових виробів. 

comments powered by HyperComments