У Львові дітей катають на небезпечному для життя атракціоні!

Катерина Поліщук  |  Четвер, 17 жовтня 2013, 16:42
Скандал довкола канатної переправи «Zip-line» у парку «Знесіння» розгорівся з новою силою. Компанія ТОВ «Кайзер Парк», не маючи дозволу від Держгіпромнагляду, не лише запустила небезпечний атракціон, а й у вівторок спробувала випробувати його на дітях з інтернату, який розташований поруч. Однак, дирекція парку «Знесіння» викликала міліцію і дітей на атракціон не впустили.
У Львові  дітей катають на небезпечному для життя атракціоні!

Міліція замість одинадцятикласників

Руслан Гречаник, директор Регіонального ландшафтного парку «Знесіння», розповів, що у вівторок на атракціон запросили дітей з Львівської загальноосвітньої школи-інтернату № 2, яка розташована поруч на вул. Короленка. Тож йому довелось викликати міліцію, щоб зупинити роботу атракціону.

«Тут були діти з інтернату № 2, яких запросили сюди кататися. Ми пояснили вихователям, що потрібно забирати дітей на уроки. Адже тут немає медика, немає висновків Держгіпромнагляду – нічого немає. На підйомі на гору, де розташований відправний пункт канатної переправи, немає навіть адекватних сходів і поручнів. Хоча власники атракціону мали б врахувати всі тонкощі від «А» до «Я»,- каже Руслан Гречаник.

Своєю чергою Людмила Думич, викладач Львівської загальноосвітньої школи-інтернату № 2, яка супроводжувала одинадцятикласників на екскурсію до атракціону підтвердила, що дітей запросили покататись.

«Мені керівництво сказало, що можна піти на екскурсію і що на канатній дорозі діти зможуть покататися. Але на канатах ми не катались, тому що там були якісь перевірки. І дійство не відбулось», - каже Людмила Думич.

Натомість Мирон Кульчицький, директор ТОВ «Кайзер Парк» це заперечує. «Щодо дітей це дезінформація. Ніхто їх не запрошував кататись! Вони прогулювались і побачили атракціон. Ми їм показали що і до чого. Ніхто нікого не катав», - запевняє Мирон Кульчицький. І його зовсім не здивувало, що одинадцятикласники зранку під час уроків разом з викладачем безцільно гуляли парком «Знесіння»…

Директора  «Кайзер Парку» обурило, що  до атракціону викликали наряд міліції. Адже за його словами,  в підприємства є всі необхідні дозволи для роботи канатної переправи. «Дорога працює. На даний час в нас є абсолютно всі дозвільні документи для роботи: ухвала, договір оренди, екологічні висновки, закінчуючи всіма дозволами щодо охорони праці», – наголосив Мирон Кульчицький.

Врешті про роботу ще свідчили фото щасливих відвідувачів на сайті «Кайзер Парку» kaiserpark.com.ua. Також ще вчора  там  були зазначені ціни та режим роботи атракціону. Сьогодні цю інформацію зі сторінки чомусь прибрали…

Розвага  з ризиком для життя

«Справжня Варта» вирішила перевірити правдивість слів директора щодо наявності дозволів необхідних для роботи атракціону і  звернулась з офіційним запитом до Територіального управління Держгірпромнагляду у Львівській області. Саме він, згідно з постановою Кабінету міністрів України від 26 жовтня 2011 р.  N 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів, на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», є  єдиним органом, який надає дозвіл на роботу устаткування атракціонів підвищеної небезпеки стаціонарних, пересувних та мобільних є  Територіальне управління Держгірпромнагляду за місцем реєстрації підприємства. ТОВ «Кайзер парк» зареєстроване у м. Львові на вул. Богдана Котика,7, офіс 308.  Тобто без цього дозволу запускати атракціон – не можна.

У своїй відповіді Територіальне управління Держгірпромнагляду  у Львівській області чітко зазначило, що  не видавало(!)  ТОВ «Кайзер Парк» дозволу на роботу атракціону канатна дорога «Zip-line» і не здійснювало перевірки його роботи. Тобто атракціон  працює незаконно!

Таємні дозволи

І це не єдине порушення. За словами директора «Знесіння» Руслана Гречаника, сьогодні є вимога дирекції парку «Знесіння» і департаменту містобудування Львівської міської ради про призупинення будь яких дій щодо встановлення атракціону. Більше того зараз у Львівському окружному адміністративному суді триває розгляд справи за позовом прокуратури Львова.  Як вже писала «Справжня варта» прокуратура вимагає  скасувати  ухвалу сесії Львівської міської ради про надання дозволу на розміщення атракціону у Регіональному ландшафтному парку «Знесіння», оскільки будувати капітальні споруди і проводити господарську діяльність у заповідній зоні - заборонено законодавством. І в ухвалі міськради було чітко зазначено, що ТОВ «Кайзер Парк» не має права проводити тут капітальне будівництво (заливати фундаменти чи зводити капітальні споруди). Натомість підприємство порушило цю норму і залило фундамент під вишками відправлення та приймання атракціону канатної переправи.

Варто зазначити, що «Справжня Варта» все ж  звернулась з листом  до ТОВ «Кайзер Парк» з проханням підтвердити наявність всіх перелічених Мироном Кульчицьким дозволів. Однак PR-менеджер підприємства Вікторія заявила, що через велику кількість запитів від журналістів,  керівництво «Кайзер Парку» проведе прес-конференцію наступного тижня, де надасть всю інформацію.   

Нагадаємо,  перший скандал навколо канатної переправи у парку «Знесіння» виник ще на початку літа, перед тим як депутати Львівської міської ради дозволили розмістити атракціон у заповідній зоні. Тоді Львовом ширились чутки про бажання інвестора відновити «Лунапарк на Кайзервальді», який був тут у 1908-1914 роках.   

Фото автора та  сайту kaiserpark.com.ua

 

comments powered by HyperComments