Після стрільб на полігоні Янукович затинався у словах та говорив про реформування армії

Валерій Шмаков  |  Середа, 2 жовтня 2013, 04:04
1 жовтня, у перший день останнього призову на строкову службу в Україні Президент Віктор Янукович прибув на Яворівський полігон на Львівщині оглянути демонстраційні тактичні військові навчання із залученням підрозділів сухопутних військ та бойової авіації Збройних сил України (ЗСУ).
Після стрільб на полігоні Янукович затинався у словах та говорив про реформування армії

Як повідомили в Міноборони, під час навчань відпрацьовували ліквідацію умовного збройного конфлікту на державному кордоні. Відтак, в бою з уявним ворогом прийняло участь близько 1700 військовослужбовців та біля 400 одиниць військової техніки ЗСУ. Місцеві жителі тим часом розповіли, що боєприпаси для навчань на полігон звозили вантажівками впродовж декількох днів. Та військовики заспокоювали, мовляв нічого особливого - подібні стрільби проводяться щороку. Як би там не було, а такі масштабні військові ігри можна розцінювати як гру мускулами Януковича перед Росією напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

На Яворівський полігон Президент Віктор Янукович  прибув із львівського летовища на гелікоптері. Та екстрені заходи з безпеки розпочалися ще задовго до приїзду Гаранта. Так на полігоні крізь рамку з металодетектором провели не лише журналістів, а й працівників медіа центру МО України та дівчат в національних строях, які мали зустрічати з короваєм в руках Януковича. Тих хто кудись відлучався проводили крізь рамку повторно. Та щойно президентський вертоліт приземлився, представники Управління державної охорони (УДО) одразу заборонили всім журналістам знимкувати гвинтокрилу машину, а декого навіть «попросили» видалити зроблені фото із карти пам’яті.

За тактичними навчаннями головнокомандувач спостерігав з трибуни протягом півтори години. Разом з президентом бойові стрільби споглядали міністр оборони України Павло Лебедєв, начальник Генштабу – головнокомандувач Збройних Сил України, генерал-полковник Володимир Замана, командувач сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Геннадій Ворбойов, голова Львівської ОДА Віктор Шемчук та інші гості.

А подивитися було на що: спершу над поем бою з’явився літак розвідник Су-24МР, який здійснюючи маневри «змійка» випускав інфрачервоні пастки для ворожих ракет. Одразу ж розпочалась авіаційна підготова атаки. Бомбардувальна авіація у складі трьох Су-24М нанесла удари по наземним цілям.

Після чого, пролітаючи буквально над головами глядачів, з ревом реактивних двигунів, у бій вступили штурмовики Су-25. Їхні дії прикривала пара винищувачів Су-27.

Згодом у бій вступила армійська авіація, яка є основним засобом ураження противника на передньому краї. Ланки вертольотів Мі-24 та Мі-8МТ нанесли удари керованими та некерованими ракетами.

Артпідготовка розпочалася залпом реактивної артилерійської батареї «Ураган», по живій силу уявного противника. А батарея реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» нанесла удар по зенітно-ракетній установці супостата на стартовій позиції.

Стримувати наступаючу ворожу піхоту допомагали гаубичні самохідно-артилерійські дивізіони «Акація» та «Мста-С».

В цей момент у глядачів, які знаходились за декількасот метрів від вибухів, тремтіла під ногами земля, а в сусідніх селах дзвеніли шибки в вікнах.

Потім були ще наступ бронетехніки, висадка десанту з вертольотів та транспортних літаків Іл-76 і евакуація «поранених».

По завершенню показових стрільб Президент нагородив годинниками кращих учасників навчань та дав короткий брифінг для преси, під час якого відповів лише на три запитання та декілька разів затинався у вимові слів. Так Янукович не зміг з першого разу правильно вимовити слово «продемонстрували», яке прозвучало як «про-бу-демонстрували», замість слова «міжвідомчу» він сказав «міжвідому», а слово «професіоналізація» вимовив як «профіналізація».

На брифінгу Президент підтвердив, що 2013 рік стане останнім роком призову на строкову службу в Україні. За його словами, 2014 рік стане початком розбудови сучасної української армії на контрактній основі, яка є невід’ємною складовою на шляху євроінтеграції України.

«Сьогодні ми маємо біля 60% комплектування збройних сил контрактниками і з часом кількість цих бійців буде збільшуватись», - запевнив Янукович.

Зокрема, він повідомив, що реформування армії триватиме до 2017 року і її основними пріоритетами є удосконалення нормативно-правової бази  в сфері оборони та удосконалення системи управління.

«Зокрема планується перехід на міжвидову організаційну структуру. Воєнною реформою також передбачається трансформація об’єднаних сил швидкого реагування та основних сил оборони у сили постійної готовності та сили резерву», - повідомив Гарант.

Також запланована модернізація озброєння та військової техніки через  закупівлю новітніх зразків вітчизняного виробництва, якість яких ,як запевнив Янукович, відповідає сучасним світовим стандартам.

«Ми чітко усвідомлюємо, що основа сучасної армії – це не озброєння, при всій його важливості, а насамперед – офіцери і сержанти і солдати», - заявив Віктор Янукович, додавши, що саме  забезпечення військовослужбовців є найвищим пріоритетом воєнної реформи.

comments powered by HyperComments